Nieśmiertelne Gry Szukaj
Cesarz: Narodziny Państwa Środka

Autor Wątek: Kilka map do Cesarza, mojego skromnego autorstwa  (Przeczytany 11345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
Kilka map do Cesarza, mojego skromnego autorstwa
« dnia: 27.02.2015, 13:28:42 »
O ile naprawdę chciałbym zrobić kampanię do Cesarza, ograniczenia nazw oraz nieco chaotyczny edytor raczej skutecznie mnie odpychają. Z drugiej strony, dowolność Gry Otwartej skłoniła mnie do nabazgrania kilku map. Postanowiłem się nimi podzielić, wraz z małymi uwagami :)

Pliki wrzucamy do [folder Cesarza]\Cities ; będą one dostępne do Gry Otwartej.

'Gwarantowane surowce' oznaczają te postawione przeze mnie za pomocą skał/punktów; do tej rubryki zalicza się Żelazo, Brąz, Sól, Kamień, Ryby oraz Zwierzyna. Zazwyczaj jest też możliwość wydobycia gliny oraz/lub ścięcia drzew, ale gwarancji nie daję; tu już trzeba się zdać na łaskę generatora Gry Otwartej ;) Konopie oraz co najmniej jeden rodzaj żywności 'uprawianej' są dostępne zawsze. Miłej zabawy!

1. Axang
Niezbyt duża mapa, chociaż może wydawać się spora - szybko zorientujecie się jak jest naprawdę gdy tylko spróbujecie rozbudować miasto poza pierwsze osiedle.
Gwarantowane surowce: Brąz (dwa niewielkie skupiska), Żelazo (na pagórku przy południowym krańcu mapy), Zwierzyna Łowna oraz Ryby.

2. Ching Ping
Klimat umiarkowany, mapa średniej wielkości; na zachodzie mamy suchy teren zasobny w metale, na wschodzie urodzajne gleby po obydwu brzegach rzeki bogatej w ryby. Nie powinno być trudności ze zbudowaniem dużego miasta z ~5 tysiącami mieszkańców.
Gwarantowane surowce: Brąz, Żelazo oraz Ryby.

3. Lian Lian
Średniej wielkości pustynna mapa. Dwie rzeki - z północy i z zachodu - oskrzydlają mury prostokątnej fortecy, która opiekuje się kanałami wodnymi wykopanymi przez poprzednich właścicieli. Mapa jest dość trudna, bo i materiałów mało. Uwaga na niedźwiedzie kręcące się nieopodal rudy miedzi oraz sępy krążące na południu i wschodzie mapy!
Gwarantowane surowce: Sól (dużo), Brąz oraz Żelazo (obydwa w miniaturowych ilościach), Zwierzyna Łowna.

4. Ping Ching Ding
Bardzo zalesiona mapa w klimacie wilgotnym, poprzedzielona pagórkami i jeziorkami, z zakolem rzeki w rogu mapy. Już nie wspomnę o ruinach poprzedniego miasta, przez co na początku będzie trzeba pobawić się w zbieraczy gruzu, a potem dobrze rozplanować osiedla i dzielnice produkcyjne. W okolicy wspomnianych jeziorek oraz rzeki kręcą się aligatory i tygrysy, tak więc trzeba zachować ostrożność.
Gwarantowane surowce: Sól, Brąz oraz Ryby (tylko dwa punkty).

5. So Duri
Mała, sucha mapa; skalisty teren daje mało miejsca na rozbudowę, już nie wspomnę o małej ilości żyznej gleby, ale dzięki tylko trzem punktami wejścia do doliny, łatwiej jest się bronić w razie ataku. Mapa jest bardziej 'wyzwaniem' niż miejscem na budowę metropolii.
Gwarantowane surowce: Sól (niewiele), Żelazo, Brąz (te dwa ostatnie w sporych ilościach) oraz Zwierzyna łowna.

6. Weng Tang
Jest to duża, pustynna mapa przedzielona dwiema rzekami które następnie łączą się z zatoką czy innym jeziorkiem. Rzeki naturalnie dzielą mapę na część produkcyjną, rolniczą oraz mieszkalną; przynajmniej tak mi się budowało najwygodniej podczas moich gier otwartych.
Gwarantowane surowce: Mnóstwo! Sól, Kamień, Żelazo, Ryby (ale tylko dwa punkty).

7. Xan Zhou
Moja ulubiona, skromnym zdaniem, mapa. Jest to ogromna mapa typu 'wilgotnego', gdzie rzeka wije się przez środek mapy z południowo-zachodniego do północno-wschodniego rogu. Mapa jest płaska, z dużą ilością drzew oraz okazjonalnym kamieniem dla wymogów feng shui. Niestety, wrogowie mogą nadejść z każdej strony, brak tutaj żelaza, a brązu jest tylko odrobina. Drogą handlu da się te braki nadrobić, a miejsca jest tyle, że bez problemu da się zmieścić, i utrzymać, siedmio- czy nawet ośmio-tysięczne miasto.
Gwarantowane surowce: Brąz (niewiele), oraz Zwierzyna Łowna (na przeciwległych rogach mapy)

8. Xaxang
Kolejna 'dolina', tym razem dość duża oraz w klimacie umiarkowanym. Żelaza jest sporo a brązu akurat na mennicę - tak więc epoka żelaza jest tą 'docelową' dla tej mapy. Terenu pod uprawy jest na tyle sporo aby utrzymać kilkutysięczne miasto, a biorąc pod uwagę tylko jedno wejście, jego obrona powinna być (banalnie) prosta.
Gwarantowane surowce: Brąz (niewiele), Żelazo (dużo) oraz Zwierzyna Łowna.

9. Xi Lian
Kolejna duża mapa w wilgotnym klimacie. Trzy strumienie okalają ogromne mury wewnątrz których jest wystarczająco dużo miejsca na całe miasto. Na północnym zachodzie jest skupisko skał z rudą żelaza, tak więc budowa silnego, bogatego miasta w epoce żelaza lub stali nie powinna być dużym problemem.
Gwarantowane surowce: Żelazo, Sól (odrobina, prawy górny róg) oraz Zwierzyna Łowna.
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dziesiec (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest trzy odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre osiem):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre jeden):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem