Witam wszystkich, zwłaszcza tych którzy tu jeszcze zaglądają

Z racji, że naszła mnie ostatnio ochota na pogranie w Zeusa, a wszystkie oryginalne misje oraz kilka forumowych, mam już dawno za sobą to odgrzebałem jakąś starą grę otwartą własnej produkcji z wszystkimi możliwymi udogodnieniami do budowy czego się tylko chce (olbrzymia mapa, proste linie brzegowe, mnóstwo łąk, kamieniołomów, rud itp. itd.). Postanowiłem więc przetestować na co stać tą nienową ale bardzo nostalgiczną oraz wciągającą grę i po kolei sprawdzać do czego można w niej dojść w każdej dziedzinie. Coś tam trochę próbowałem z ludnością (o czym już coś wspominałem w "śmiesznych rzeczach") ale po drodze wystąpiły problemy z towarami. Trzeba więc trochę modyfikować i dostosować ją do testowanej dziedziny.
Tak więc na pierwszy ogień poszedł
skarbiec 
Aby w jak najszybszym czasie sprawdzić ile drachm pomieści nasz wirtualny portfel ustawiłem/wybudowałem:
-liczbę sojuszników na mapie świata na 21 (z czego 18 skupowało drewno i cebulę po 36 sztuk na rok, a 3 sprzedawało nam towary potrzebne do utrzymania miasta (oliwę, runo i mięso)
-ceny towarów: cebula-9999dr za beczkę, drewno- 9999dr za kloc oraz runo, oliwę i mięso po 1dr/szt.
-dwie dzielnice mieszkalne zamieszkiwane przez prawie 5300 mieszkańców konsumujących towary z importu
-126 plantacje cebuli i ok. 30 tartaków (drewno na sprzedaż było tylko dodatkowo, nie przywiązywałem zbyt dużej uwagi)
-18 hurtowni handlowych sprzedających rocznie po 36 beczek cebuli, oraz kilka kloców drewna (dokładnie nie sprawdzałem, podczas testu liczba przehandlowanego drewna była bardzo zmienna)
Z mojego eksperymentu wynika, że górną granicą przewidzianą dla naszego skarbca jest
1 000 000 000 drachm (słownie
miliard drachm). W chwili osiągnięcia tej kwoty wskaźnik skarbca po prostu znika. Jego stan rósł bardzo szybko, więc dokładne śledzenie go nie było możliwe. Ostatnie wskazanie zarejestrowane zrzutem ekranu to 999 993 777dr (pierwszy załącznik, przy okazji zamieszczam też szczegóły funduszy miasta) po chwili wzrostu widzimy już tylko samą ikonkę monet już bez wskaźnika (drugi załącznik). Co ciekawe chociaż nie widzimy stanu swoich funduszy, to gra dalej zbiera dane o nich. Po niemal natychmiastowym pozbyciu się źródeł dochodu (wyburzenie wszystkich hurtowni) i dość sporym wydatku w wyniku kilkukrotnego zabudowania niemal całej mapy domami zwykłymi (trochę głupkowaty, ale chyba najbardziej efektywny sposób na pozbycie się nadmiaru kasy

) wskaźnik powrócił z wartością 999 965 433dr (trzeci załącznik).
Wniosek taki, że stan skarbca możemy monitorować dopóki ten nie osiągnie miliard drachm.
No i na początek ode mnie to by było tyle

. O ile czas pozwoli to dalej będe sprawdzał możliwości gry. Zachęcam też innych do podobnych testów.
P.S. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale test robiłem na Złotej Edycji.