Nieśmiertelne Gry Szukaj
Anno 1602

Autor Wątek: Anno 1602 scenariusze dodatkowe  (Przeczytany 1932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sisi

• Gość
Anno 1602 scenariusze dodatkowe
« dnia: 15.05.2024, 16:52:23 »
witam serdecznie.
od niedawna pogrywam w Anno 1602 z ogromną przyjemnością.
jestem bardzo zainteresowana scenariuszami dodatkowymi, bo mam problem z 17 misją.
skąd  wziąć złoto? trzeba osiedlić 1100 arystokratów; na wyspach nie ma tego surowca, a kupcy niezależni
nie chcą go sprzedawać, jak i biżuterii...

chętnie zobaczyłabym screen'y z polskimi nazwami tych scenariuszy, a najlepiej wszystkich misji ;D
wiem, jestem okropna  ;)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Odp: Anno 1602 scenariusze dodatkowe
« Odpowiedź #1 dnia: 15.05.2024, 21:03:13 »
Cześć. :)
Którą misję masz na myśli? (Jak się nazywa? - możesz podać nazwę polską albo angielską)

sisi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16.05.2024, 00:41:20 »
cześć,  :)
niestety, mam wersję francuską; pomimo że gra kupiona w Polsce, przy instalacji dostosowała się do systemu (win11 brrrr...).
francuskie 'pas de partage' można dowolnie przetłumaczyć jako: nie dzielimy się; być może to angielskie 'no sharing'?
scenariusz dodatkowy nr 17 licząc od góry.
np. misja "Nowa Kanada" jest druga na tej liście...

sisi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17.05.2024, 02:39:16 »
Anno 1602 scenariusze dodatkowe - misja 17

rozwiązanie znalazło się samo.
nie mając innego pomysłu zaczęłam atakować wioski tubylcze.
po zniszczeniu jednej z nich, w górach pojawiło się złoto...

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #4 dnia: 17.05.2024, 21:14:33 »
Kolejność zależy od poziomu trudności (1,2,3 gwiazdki), ale kolejność misji o tej samej liczbie gwiazdek wydaje się alfabetyczna. Więc trzeba by sprawdzić co to za misja - ale jak ci się udało to dobrze wiedzieć, że można w ten sposób dostać się do źródeł złota. ;)

sisi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17.05.2024, 23:50:12 »
ha! rzeczywiście  :D

ogromne dzięki za obrazki. rewanżuję się wersją francuską...

wygląda na to, że moja misja 17-SD to:
(pl) "Żadnego dzielenia się" = (en) "No Share" = (fr) "Pas de partage"
a mapka prezentuje się tak:

po zniszczeniu osady tubylców (mieliśmy się nie dzielić, z nikim), pojawiło się magiczne oko i ponownie zbadało zasoby. to wtedy ruda złota została odnaleziona...   ;)

jeszcze raz dzięki  :)

sisi

• Gracz
« Odpowiedź #6 dnia: 06.06.2024, 13:18:57 »
... kontynuując temat ...

Anno 1602 scenariusze dodatkowe - misja 5-SD (fr)
(pl) "Nowa Kanada" = (en) "New Canada" = (fr) "Nouveau Canada"
cel: rozbudować osadę do 100 osadników, zgromadzić 80 ton drewna w magazynach, dochód ma przekroczyć 20 złotych monet.

bardzo przyjemna misja dla odprężenia umysłu.
bardzo łatwa, ale idea żeby sadzić drzewa, aby znów było wszędzie zielono, jest piękna.
trzeba jedynie uważać na młotki; nie ma kupców niezależnych. no i ten pirat, aj...

sisi

• Gracz
« Odpowiedź #7 dnia: 17.06.2024, 00:29:39 »

Anno 1602 scenariusze dodatkowe - misja 14-SD (fr)
(pl) "Wielkanocny pirat" - (en) "The Easter Pirate" - (fr) "Le Pirate de Pâques"   ★★★
cel: pokonać "wielkanocnego pirata"

chyba jedna z ciekawszych misji. zapamiętałam ją bardzo dobrze, bo zapewniła mi wiele emocji.
pirackie statki wszechobecne, no i mapa bardzo specyficzna.
było fajnie...  :)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #8 dnia: 18.06.2024, 20:49:37 »
po zniszczeniu osady tubylców (mieliśmy się nie dzielić, z nikim), pojawiło się magiczne oko i ponownie zbadało zasoby. to wtedy ruda złota została odnaleziona...   ;)
Oh, nie pomyślałbym. Dobrze wiedzieć. :)

chyba jedna z ciekawszych misji. zapamiętałam ją bardzo dobrze, bo zapewniła mi wiele emocji.
pirackie statki wszechobecne, no i mapa bardzo specyficzna.
było fajnie...  :)
Dzięki twoim postom zdałem sobie sprawę, że główną kampanię Anno 1602 znam bardzo dobrze, ale w niektóre scenariusze dodatkowe nigdy nie grałem! Następnym razem jak wrócę do Anno 1602 postaram się to nadrobić. :)

sisi

• Gracz
« Odpowiedź #9 dnia: 19.06.2024, 22:31:10 »
 :)... polecam; scenariusze dodatkowe mają swoją specyfikę, co czyni rozgrywkę chyba ciekawszą.

... a kontynuując temat ...

Anno 1602 scenariusze dodatkowe - misja 15-SD (fr)
(pl) "Kontynent" - (en) "The Continent" - (fr) "Le continent"   ★★★
cel: wybudować 3 miasta zamieszkałe przez 5000 Arystokratów każde; dochód 5000 złotych monet.

niecodzienne wyzwanie ;), ale dałam radę. dzięki tej misji poznałam wszystkie dostępne budowle.
gram na czerwono.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #10 dnia: 21.06.2024, 21:45:56 »
Sporo masz pomników! :) Długo grałaś, żeby ukończyć scenariusz?
Domyślam się, że drugie miasto jest na drugiej ogromnej wyspie, która należy w całości do ciebie - ale na której wyspie masz trzecie miasto?

sisi

• Gracz
« Odpowiedź #11 dnia: 22.06.2024, 20:59:07 »
oj długo, długo... nawet porzuciłam tę misję znużona rozgrywką, ale po jakimś czasie do niej wróciłam i dokończyłam :D
dla mnie, jest to forma spędzania wolnego czasu, więc nie liczę godzin. a poza tym nie lubię walczyć, lubię budować  ;)
co do pomników to nie stawiam ich od razu, a ponieważ obsługiwałam 3 miasta, to się troche uzbierało; mam ich jeszcze sporo w zapasie.

załączam obrazki do pozostałych miast, choć nie są tak spektakularne jak to pierwsze...

sisi

• Gracz
« Odpowiedź #12 dnia: 26.07.2024, 15:05:13 »

Anno 1602 scenariusze dodatkowe - misja 16-SD (fr)
(pl) "Raj piratów" - (en) "Pirates Paradise" - (fr) "Le paradis des pirates"   ★★★
cel: zniszczyć wszystkie statki piratów oraz ich siedlisko umiejscowione na północno-wschodnich wyspach.

niby misja trzygwiazdkowa, ale według mnie, zdecydowanie łatwiejsza.
gramy głównie białą flagą, żeby nie potracić dobrze uzbrojonej floty i wyłapujemy pojedyncze statki pirackie.
zniszczenie siedziby piratów, raczej siedzib rozłożonych na kilku wyspach, to już naprawdę pestka  ;)
jedyna trudność, to zorganizowanie małego miasta, żeby zapewnić finansowe dochody.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest trzy dodac zero (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre cztery):
Napisz malymi literami ile to jest trzy dodac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre szesc):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do zasobów wortalu, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać z wortalu, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia wortalu pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych i reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem