Chyba załapałem o co biega z tą stacją.. Operowanie dostępnymi modułami warsztatowymi pozwala na odblokowanie danego drzewa technologii, a te uaktywnione na wyprodukowanie kolejnych modułów, na zdjęciu poniżej można to zauważyć. Teraz opracowuję moduł powiększenia promienia ochronnego stacji x2 (czyli większy o 200% od obecnego) ale nie wyprodukuję żadnych dodatkowych modułów warsztatowych. By móc drzewo biotechnologii posunąć dalej, będę musiał zrezygnować z gałęzi elektroniki lub przemysłu ciężkiego, żeby dostawić kolejny moduł biotechnologii i wyprodukować kolejny moduł warsztatowy i struktury pomocnicze (lab. grawitacji, łączniki, recykling itp). Gdy już to osiągnę to wyprodukowany nowy moduł pozwoli na posunięcie biotech na następny poziom i wyprodukowanie kolejnego ostatniego w tej gałęzi modułu warsztatowego... I tym samym podwoję liczbę dostępnych modułów by odblokować kolejną sekcję technologii (np. rolnictwa), oczywiście częściowo rezygnując z Biotech... ale samo odblokowanie pozwoli mi na wyprodukowanie następnych modułów z następnego drzewa (rolnictwa) i przywrócić później w miarę potrzeb drzewo Biotech lub tylko jej kilku gałęzi, nie tracąc przy tym opracowywanego aktualnie drzewa rolnictwa.. Technologie z różnych drzew mogą oddziaływać na późniejszą grę na giełdzie.
Czyli Ziemek8 nie jest do końca tak, że rozwiązałeś łamigłówkę (nawiązuję do twojej relacji z dodatków do gry dzięki której tu się znalazłem), bo to łamigłówka, która ewoluuje w miarę twojego postępu w grze i aktualnych potrzeb.
Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałem...
Celowo nazywam dane rodziny technologii drzewami, bo w nich są gałęzie. Nie wszystkie gałęzie trzeba uaktywniać, natomiast uaktywnione pozwalają się dalej drzewu/sekcji rozrosnąć i uruchamiają produkcję modułów warsztatowych, pomocniczych i promienia stacji.
Jedno "ale" dla potencjalnego czytelnika zacznij bawić się stacją, gdy będziesz miał wszystko inne skończone. Uaktywnione technologie dziwacznie wpływają na gospodarkę. Np. Niby wszystko gra, sektory są stabilne nie brakuje ci towarów, uaktywniasz i zapotrzebowanie na olej słonecznikowy drastycznie rośnie. Reaguj szybko i zdecydowanie, staraj się utrzymać bilans kredytów i zapotrzebowanie na produkty swoich pracowników. W miarę rozwoju drzewa technologii przeglądaj wszystkie sektory w ramach sprawdzenia czy dana uaktywniona technologia nie zmieniła drastycznie zapotrzebowania.
Najlepiej pełny portfel i bardzo dodatni bilans kredytowy, dobrze mieć też magazyny wypchane.