Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Program do modyfikowania świątyń [wersja 2012] - sugestie  (Przeczytany 182671 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
  • Lurker? Zaglądaczka? Nieważne :P
Program do modyfikowania świątyń - sugestie
« Odpowiedź #240 dnia: 01.07.2012, 10:48:29 »
Hm.

Mógłby ktoś spróbować wybudować samotny obelisk, wolno stojący?:

{0, 0,      122,         0,},

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #241 dnia: 01.07.2012, 11:39:06 »
Super! :) Nie myślałem, że z tymi piramidami będzie tyle zachodu, ale na pewno to rozpracujemy. ;)
Poproszę kropeczkę (0.5 płyty marmuru). :)

Całkiem ciekawie zapowiada się wizualizacja wizji świątyni (grafiki z gry) ;), ale jeszcze trochę czasu mi to zajmie.

Co następne? http://n-gry.pl/forum/index.php?topic=911.msg4808#msg4808 Z tej listy, ale oczywiście nowe pomysły.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #242 dnia: 01.07.2012, 14:53:27 »
do wersji 2.0
 - zaznaczanie powierzchni; ustawianie piętra dla zaznaczonej powierzchni; automatyczne dodawanie potrzebnych schodów

Czemu o tym zapomnieliśmy?!  :o

Można też byłoby sprawić, by obiekt pod kursorem był jak pędzel (chyba, że już tak jest).

Jeśli Ziemek planuje first use/first save: "Dziękujemy, że chcesz na nas polegać i życzymy powodzenia w generowaniu świątyń. Zanim jednak zaczniesz testować budowle poprzez grę, upewnij się, że będziesz w stanie odzyskać ich pierwotny stan. Czy chcesz zapisać wszystkie dotychczasowe świątynie w osobnym folderze? T/N"

Jeśli osoba już modyfikowała świątynie ręcznie, pewnie taki folder już posiada, więc program mógłby przenosić nie tylko świątynie z gry, ale i ręcznie zapisane budowle.

Ustawienie czterech schodów (w sensie w górę) w jednym kwadracie 2x2 powoduje wywalenie gry lub stworzenie pozornie pustego miejsca. Może warto byłoby sprawdzić podobne sytuacje i dodać ostrzeżenia.

EDIT: Podobnie jest, gdy obiekt w ogóle nie wymaga dostarczenia towarów, tzn gdy stawia się same drzewka bądź skały. Wyjątkiem są płytki z pałacu. Chyba chodzi tu o to, że gra generuje tamte obiekty dopiero po skończeniu budowy, a tej w takim przypadku nie ma i gra głupieje.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #243 dnia: 02.07.2012, 07:18:48 »
Bardzo dobra uwagi Anelg! :)
Można też byłoby sprawić, by obiekt pod kursorem był jak pędzel (chyba, że już tak jest).
Chodzi Ci o udostępnienie tzw. Drag'a? By po przeciągnięciu kursorem trzymając wciśnięty LPM kolejne elementy były stawiane? Dobry pomysł, szczególnie z płytkami itp.
Ponadto możemy nawet zrobić by program miał w sobie oryginalne pliki i jeżeli użytkownik sobie tego zażyczy, wygenerować je.

Rzeczywiście - automatycznego dodawania obiektów schodów nie ma. A jest to bardzo praktyczne. Zrobi się! :)

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #244 dnia: 02.07.2012, 18:20:02 »
Cytat: ziemek8
Chodzi Ci o udostępnienie tzw. Drag'a? By po przeciągnięciu kursorem trzymając wciśnięty LPM kolejne elementy były stawiane? Dobry pomysł, szczególnie z płytkami itp.
Zgadza się. ;)
I jeszcze: Gdy stawiany jest jeden z elementów dużej świątyni, automatycznie jest stawiany w odpowiednim miejscu drugi (można nawet zamiast tego zrobić w menu przycisk od razu całego budynku świątyni).

Ponadto możemy nawet zrobić by program miał w sobie oryginalne pliki i jeżeli użytkownik sobie tego zażyczy, wygenerować je.
Też o tym myślałam, choć będzie to z oczywistych względów dotyczyło tylko plików z gry. I naprawmy od razu świątynię Artemidy. ;)

Co z ewentualnymi błędami?

PS Wczytywanie schodów nadal jest problematyczne. Jeśli wczytuję świątynię z zupełnie legalnym wgłębieniem uformowanym przez schody, po nadpisaniu jej przez program otrzymuję fałszywie pustą ziemię.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #245 dnia: 04.07.2012, 07:50:16 »
Pewnie! :)

Co z ewentualnymi błędami?

PS Wczytywanie schodów nadal jest problematyczne. Jeśli wczytuję świątynię z zupełnie legalnym wgłębieniem uformowanym przez schody, po nadpisaniu jej przez program otrzymuję fałszywie pustą ziemię.
Jakie błędy dokładnie?
Możesz podać ten przykład świątyni?

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #246 dnia: 04.07.2012, 15:34:56 »
Ustawienie czterech schodów (w sensie w górę) w jednym kwadracie 2x2 powoduje wywalenie gry lub stworzenie pozornie pustego miejsca. Może warto byłoby sprawdzić podobne sytuacje i dodać ostrzeżenia.

EDIT: Podobnie jest [tzn też wywala grę – przyp.], gdy obiekt w ogóle nie wymaga dostarczenia towarów, tzn gdy stawia się same drzewka bądź skały. Wyjątkiem są płytki z pałacu. Chyba chodzi tu o to, że gra generuje tamte obiekty dopiero po skończeniu budowy, a tej w takim przypadku nie ma i gra głupieje.

O, te. Gdyby ktoś jeszcze zauważył jeszcze inne kwiatki, to proszę pisać.

A przykładową świątynię (jedna z MaćkoZowych) podałam na privie. Ta to dopiero krzaczy. :o

Sugeruję po prostu, że generator nie może połapać się w poziomach. Albo też to wina starej wersji.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #247 dnia: 06.07.2012, 17:02:01 »
A jednak... wina starej wersji!

Mam też pewną propozycję dotyczącą mapy poziomów. Zacieniowanie wprawdzie jest dosyć silne, ale mnie to nie przeszkadza. Natomiast cienie te mogłyby być w różnych kolorach bądź o różnej intensywności – tak, aby jedna warstwa wyraźnie odróżniała się od drugiej.

Inny problem z rozbieżnością między założeniami a efektem końcowym:

Wiadomo, jak wygląda taka sytuacja, gdy podczepia się schody z różnicą dwóch poziomów, a nie jednego:

Daje to jasny rezultat w grze.

Chciałabym jednak doczepić do tej struktury zwykłe schody, które wymagają dwóch wierszy do realizacji. Nie chodzi tu jednak o zrobienie normalnego fundamentu z powrotem, a sprawienie, by schody te były tylko na wyznaczonej ścieżce:

Niestety, nie udaje się to i cała ściana zaczyna się kłócić!

Myślę więc sobie – to przez sąsiedztwo schodów, trzeba je czymś rozdzielić. Posłużyłam się ścianą z piramidy – #117, ale nie pomaga ani to, ani płytka czy rzeźba, gdyż te dwa pola, o które chodzi:

w grze robią się puste i kameleonowate:

Niby to drugie wygląda już lepiej, ale i tak ojej.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #248 dnia: 08.07.2012, 10:49:21 »
Z kolorami - dobry pomysł. Może masz na myśli jakieś konkretne kolory? Może znasz najlepsze zestawy do tego?

A te schody - to chyba nie ten wątek. ;) No chyba, że mówisz o tym wszystkim po to by w generatorze zablokować taką możliwość. ;) Albo jeszcze czegoś innego ja nie rozumiem.

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
« Odpowiedź #249 dnia: 08.07.2012, 11:07:00 »
Anelg mówi ci, co będzie jeśli zaimplementujesz w końcu poziomy w swoim generatorze świątyń - będzie chaos i rozpierducha bo Zeus nie umie rozpoznać schodów podłączonych do piramidy. Ot, takie ograniczenia kodu graficznego w grze :P
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #250 dnia: 10.07.2012, 23:59:03 »
Rozumiem. ;)

Zamieszczam wersję z połowicznie zaimplementowaną funkcją "zobacz wizję". Zachęcam do sprawdzania działania i zgłaszania bugów, pomysłów, sugestii.
Do załącznika: "zeus"

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #251 dnia: 12.07.2012, 22:12:01 »
Tak, na pewno coś takiego dodam, jak np. "wyczyść".

Zamieszczam wersję z zaimplementowanymi schodami (w widoku wizji). Dużo podstawowych świątyń powinno działać. Jak tylko dostanę resztę obrazków ( ;) ) to je dodam i wszystko powinno się tam pojawiać. Do dodania na później są schody podwójne, tzn. te piramidowe.

Proszę o testowanie i wychwytywanie bugów.

Do załącznika: "zeus"

EDIT:
Pierwszy bug - w standardowej świątyni Dionizosa posąg zakrywa rzeźbę.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #252 dnia: 13.07.2012, 07:23:42 »
Tak, jeszcze nie zostały dodane.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #253 dnia: 13.07.2012, 17:12:36 »
Z kolorami - dobry pomysł. Może masz na myśli jakieś konkretne kolory? Może znasz najlepsze zestawy do tego?

To zależy, jaka jest najwyższa przewidywana wartość. Kiedyś sprawdzałam, jak to funkcjonuje w grze, ale nie pamiętam, gdzie leży rezultat. :P

A paczka dalej mnie nie działa, cały czas to samo – błąd CRC mimo poprawnego hasła. Aczkolwiek różnica między prawidłowym a błędnym hasłem jest, ponieważ w przypadku prawidłowego hasła pojawia się jeszcze: "nieoczekiwany koniec archiwum".

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #254 dnia: 13.07.2012, 18:07:22 »
Najlepiej chyba dwa - dużo różniące się - kolory i kilka odcieni kolorów pomiędzy nimi. Dziesięć na pewno wystarczy. ;)
Jakie to mogą być (te dwa) kolory?

Jak tylko prześlecie mi dodatkowe obrazki, teksty, komponenty, spisy kosztów to będę to od razu implementował.

Najnowsza wersja w załączniku.
Jak zawsze ("zeus").

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #255 dnia: 13.07.2012, 18:34:15 »
A czego Ci brakuje w obrazkach? Z tego, co wiem, to tylko niektórych rzeźb i posągów, ale może się mylę?

Z kolorów? Nie mam pojęcia (może niebieski?), ale co chłodniej i jaśniej to na górę. ;)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #256 dnia: 13.07.2012, 19:01:35 »
Też tak pomyślałem. :)
Poziom 0 to kolor brązowy - jak ziemia, a im wyżej tym w stronę niebieskiego.

Tak, brakuje właściwie tylko posągów i rzeźb. Poza tym przydałoby się (wyrośnięte) drzewo oliwne oraz winorośla, a także płytki z flagami.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #257 dnia: 13.07.2012, 19:20:03 »
Flagę trzeba byłoby ręcznie nanieść na istniejący obraz płytki i zapisać to w osobnym pliku.

Sztandary w pałacu mają mnóstwo barw...

Rzeźby można wydobyć SGRem poprzez Batch extract folderu Data z wybraniem Zeus_Godx (x to numer boga) i Zeus_General (warto przejrzeć całe ;)). Gdzie były owoce, nie pamiętam niestety.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #258 dnia: 24.07.2012, 10:52:45 »
Projekt interfejsu v. 0.82 (wersja projektu, nie programu!)

*** Legenda ***

Poziom I – zakładka, przykład z gry: Dystrybucja.
Poziom II – tabliczki z wizerunkami, przykład: Spichlerz. M oznacza menu prowadzące na poziom III (w grze taka tabliczka ma strzałkę, przykład: Agory)
Poziom III – błękitne paski z nazwą obiektu.

W przypadku poziomu II obiekty wymieniane pasami poziomymi, czyli parzyste idą na prawo.

Maksymalna liczba tabliczek w grze wynosi 4, natomiast tutaj wynosi 6 (z wyjątkiem bóstw w wizerunkach).

I II III

Świątynia (może być zakładka z gry z innym środkiem) (M) Budynki świątyni (może być przycisk z gry) 0,1,158,159,110
Ołtarz (2)
Schody (1000)

Płytki Płytka standardowa (55)
Płytka czarna (152)
(M) Płytki ozdobne 56-60 i 153
Płytka czerwona (154)
(M) Płytki ze zniczami 111-116, 156, 157
Oddział Aresa/Artemidy (109)*

Posążki (Rzeźby) (może być ten z estetyki, na lewo od drzewka) (M) Zeus, Hera, Posejdon, Hades, etc. Wybór strony, w którą zwrócony jest wizerunek

Posągi (Statuy) (M) j/w j/w

Areały (zboże lub drzewko estetyki z gry) Drzewko oliwne
Winorośl
Ruda srebra
Ruda brązu
Drzewko pomarańczy

Pałac (administracja z gry) (M) Pałac (guzik z gry) 3, 4
Flaga oddziału (5)
Żółta płytka (6)

Piramida Posejdona (M) Piramida 117-121 + winda (124) i pad (1006)
Wierzchołek (122)
Obserwatorium
Muzeum
His Majesty ;)

Przerwa :P

Statystyki (na przykład liczba płytek, koszty)

Podgląd

Autorzy (aniołek z przeglądu ;))

* – właściwie nie wiem, gdzie to dać

W załączniku – jak mogłyby wyglądać panele nad przyciskami (płytek jest krótszy, bo ma 6 opcji).

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #259 dnia: 24.07.2012, 18:47:56 »
Nie do końca to sobie wyobrażam, ale ogólnie mi się podoba! :)
Sam też miałem w głowie pomysł (nie wiem czy sam wymyśliłem, czy przeczytałem na forum) - by zrobić na zasadzie zakładek w grze (pionowe zakładki tego bocznego menu z gry).

PS. Czemu wersja 0.84?

EDIT:
Przy okazji - można by użyć także czcionki z gry, jednak wcześniej wymagać będzie to sporo żmudnej roboty. (Obliczanie współrzędnych początku litery względem początku obrazka.) Ktoś się tego podejmie?

EDIT2:
...oczywiście nie wszystkich literek, wystarczą pewnie 2-3 zestawy. ;)

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem