Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Początki  (Przeczytany 5888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kubuś

• Gość
Początki
« dnia: 05.05.2015, 15:41:06 »
Pamiętacie swoje początki gry w Zeusa? Może mieliście jakieś dziwne nawyki podczas budowania? Ja na przykład, kiedy jako siedmiolatek grałem w Zeusa u kuzyna to zawsze obok punktu naprawczego budowałem fontannę (żeby nadzorca miał zapas wody :)). Fontannę stosowałem jeszcze jako element estetyki. Moje dzielnice były  po prostu długimi krechami, a w jej skład wchodziło: kilkanaście domów (chaty i szałasy), punkt naprawczy (z fontanną oczywiście) i agora z przypadkowymi straganami> :)
A wy też robiliście dziwne rzeczy podczas początków gry z Zeusem? Jeśli tak to piszcie ;)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Odp: Początki
« Odpowiedź #1 dnia: 05.05.2015, 20:37:18 »
Oh, na pewno pełno różnych, dziwnych rzeczy robiłem, ale teraz nie pamiętam nic konkretnego.
Na pewno budowa domów była chaotyczna - teraz praktycznie nigdy nie buduję bez planu 'dzielnicy'.

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
« Odpowiedź #2 dnia: 05.05.2015, 20:41:02 »
No przecież!

15 Gimnazjów wokół Przybytku Heraklesa a ten i tak nie chciał przyjść (bo czytać ze zrozumieniem wymagań Heraklesa to nie u mnie :P)
Używanie kodu Ambrozja na każdym epizodzie gdzie było dużo inwazji/potwór którego ciężko idzie się pozbyć (bo nie miałem cierpliwości :P)
Oraz oczywiście stawianie magazynów przy dzielnicach a potem zastanawianie się, dlaczego domki nie robią się lepsze pomimo dobrego zaopatrzenia (bo 'ogródki i ładne posągi to zabawa dla dziewczyn!' :P)

Te czasy kiedy się było noobem, och tak...
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

kubuś

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06.05.2015, 19:08:02 »
Ja też miałem problemy z Heraklesem. Ze wzgledu, że moje domki żadko były wyższego poziomu niż chata, miasto o liczbie mieszkańców 1500 naprawdę było wyzwaniem. Dlatego zbudowałem do tego specjalną ogromną dzielnicę, w której jedynymi budynkami oprócz szałasów był punktów naprawczych i gimnazja. Zaczęły mi się tam roić potem choróbska, bandyci, bezrobotni i reszta całego marginesu społecznego. Ale Herakles przybył :)
Pamiętam że nie chciało mi się przechodzić żadnych misji (na samym początku chyba nawet nie wiedziałem że jest taka możliwość :P ). Dlatego po wstępnych oględzinach pierwszego epizodu oceniałem całą grę. Jeśli nie można było zbudować świątyni (które i tak ledwie wiedziałem jak wznieść), albo byl jakiś potwór to gra klasyfikowała się do kategorii ,,niefajnych''. W wyniku czego grałem chyba tylko w ekonomiczną grę otwartą i pare misji z Posejdona. Gdy mi się juz znudziły to zacząłem projektować własne misje. Gdy po jakiś dwóch miesiącach udało mi się jakąś w ogóle s t w o r z y ć ,to na świecie istniało jakieś 7 miast, każde było wasalem i płaciło mi po 100 płyt marmuru, 100 kloców drewna, 100 paczek żywności itd. oraz po 99999 drachm co w praktyce okazało się że płacili mi jakieś -1000 drachm. I pieniążki ubywały... :). Pamiętam, że w mieście tym nie było żadnego dostępu do wody. Ale za to ile frajdy sprawiał proszący o świątynie Posejdon grzebiący sie w piasku  ;D
Ale najgłupsze moje zachowanie w Zeusie to chyba to kiedy grałem jeszcze nie na swoim komputerze  i wpadłem w ogromne długi i inni dawali mi pomoc finansową, to ja ją odrzucałem (bo przecież pani w przedzkolu mówiła, że nie wolno przyjmować prezentów od nieznajomych)  ;D

Oj tak, było się noobem. Oj tak. :D

Jakub Rozwadowski

• Gracz
  • "Twemu miastu będzie brakowało pieniędzy!"
« Odpowiedź #4 dnia: 20.05.2015, 18:32:36 »
O Dżizas, jak sobie przypominam jakim byłem noobem to zbiera mi się na wymioty, dostaje torsji itd. :o
nigdy nie grałem w misje, zawsze tylko i wyłącznie w grę otwartą i zawsze przyglądałem się jak gra mój wujek, potem go naśladowałem jak cień i zawsze się pytałem "Mogę zagrać w Zeusa?","No daj zagrać w Zeusa!","Nudze się, nie bądź taki, daj zagrać w Zeusa". Aż wreszcie miałem na swoim kompie Zeusa i potem tylko lamiłem ::) . Nonstop przeszkadzał mi potwór, ludzie mnie nienawidzili, aż się zdenerwowałem i zasięgłem po poradnik i co znalazłem? LoL, GTA, itd. itp. ale nic o Zeusie! Więc wziąłem się w garść i zacząłem "koksić". Potem komp mi się spalił i Zapomniałem o Zeusie, aż sobie o nim przypomniałem rok czy dwie wiosny temu :) A no i warto wspomnieć, że ja się nauczyłem czytać dopiero w 1 klasie podst. a jak grałem chodziłęm do przedszkola -_-

Mitologus

• Gracz
« Odpowiedź #5 dnia: 16.07.2015, 19:30:50 »
Cóż za wspomnienia, przypominam sobie początki gry, jeszcze wtedy nie było na rynku zeusa lecz faraon pierwsza gra którą potrafiła wciągnąć na długie godziny świetnej rozgrywki, później pojawiła się  druga część a mianowicie Kleopatra i nadszedł czas na zausa długie wieczory, nocki zarwane, moje rozgrywki geniuszem nie powiewały  ale typowym ekspertem od burzenia.

-Jak budowałem osiedla nie stawiałem żadnych strażnic naprawczych, studni czy szpitali a, później się zastanawiał co jest do jasnej anielki grane, jak nie masowe zawalanie się budynków to epidemie i pandemie wszystko na kupę no i zawsze bieda piszczała i tylko patrzę czerwona czcionka oho i brak drachmy brak drachmy a wtedy kodzik delian i zawsze 1000 drachmy przybył.

-Albo nigdy nie mogłem postawić budynków dla arystokracji i zawsze info niski wskaźnik estetyki no to co ogrody i tu znowu problem bo  spłukany z kasy

- były też przypadki najazdy i co tu wybrać poddać się czy walczyć a  skoro moja mentalność to walka do końca skutek czysta porażka bo nie było się czym bronić :P

Działo się działo wiele, ale często wracam do tej gry :) Teraz już o wiele lepiej gram typowe poradniki jaki styl budowania obrać, na co nacisk w większym stopniu lub mniejszym stosować chodzi o budynki policja szpitale j strażnice naprawcze czy studnie aż po świątynie. Czas swoje zrobił doświadczenia nabrałem ale gra nadal wciąga sama przyjemność. 

Wybaczcie że wam taką litanie zaserwowałem  :P Pozdrawiam wszystkich zeusowych strategów  ;)

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto osiem):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem