Ja buduję usługi w środku prostokąta, a domy na zewnątrz. Nie mam w tej chwili gry przy sobie (partycja siadła), dlatego nie mogę się dokładnie doliczyć ludności w żadnym z save'ów ale taka dzielnica liczy sobie około 1300 ludności (nie buduję posterunku).
Odnośnie fontanny, czasami woziwoda mi zawraca, czasami nie. Zależy to od tego, w którym miejscu dokładnie zbuduję fontannę. Lepiej budować ją przy wolnym brzegu niż przy rogu i również któryś kierunek świata był ważny, ale nie pamiętam, który.
Drugi typ dzielnicy to liniówka – ślepa uliczka ze szkołami zamiast placówek właściwych (kultura). Żeby taką dzielnicę utworzyć potrzebne jest jednak istnienie co najmniej jednej placówki właściwej danego typu w centrum miasta. Absolwenci wychodzą do placówek właściwych na tyle często, że spokojnie zaspokajają potrzeby mieszkańców. Plusem jest przy tym to, że jeśli w mieście masz postawiony Stadion/Muzeum, Twe domy będą miały również dostęp do zawodników/kustoszy. Większe korzyści są przy misjach atlantydzkich niż greckich. W przypadku tych drugich bardziej się opłaca budowa Podium niż Szkoły; na dodatek musisz również pamiętać o równomierności związanej z igrzyskami panhelleńskimi.