Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Najekonomiczniejsza dzielnica  (Przeczytany 33741 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Najekonomiczniejsza dzielnica
« dnia: 28.07.2011, 21:44:12 »
Dzielnica - jak każdy wie - to kompleks budynków połączonych drogą zakończony zwykle blokadą drogi umożliwiający domom na pełny rozwój. (definicja może być niedoskonała, wymyślałem ją na bieżąco ;) )

Jakie dzielnice zwykle budujecie? Jakie najbardziej ekonomiczne znacie?

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
Odp: Najekonomiczniejsza dzielnica
« Odpowiedź #1 dnia: 28.07.2011, 23:44:37 »
Ja buduje 'L'ki ;)

19 kamienic w środku - po 8 na ramionach, 3 + jakiś park na zakręcie. Po zewnętrznej stronie drogi daje zwykle aleje jak nie zapomnę - w ten sposób łatwo idzie uzyskać 1.5-2k mieszkańców, ale to i tak pikuś z wyczynami ludków z heavensa.

Moje dzielnice zawsze mają tylko jedno wejście, a spichlerz zazwyczaj stoi kilka kroków od stoiska z jedzeniem.
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #2 dnia: 29.07.2011, 11:12:58 »
Najbardziej ekonomiczną (duża liczba domków przy cyzm żaden budynek usługowy nie jest zdublowany) jaką znam to dzielnica na planie prostokątu o szerokości 3 domków i długości 9. Woziwoda ledwie obchodzi całą dzielnicę (droga o jedną jednostkę dłuższa byłaby za długa).
W sumie 37-40 domków w zależności od tego czy stawia się posterunek i szpital.

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #3 dnia: 29.07.2011, 15:53:06 »
Najbardziej ekonomiczną (duża liczba domków przy cyzm żaden budynek usługowy nie jest zdublowany) jaką znam to dzielnica na planie prostokątu o szerokości 3 domków i długości 9. Woziwoda ledwie obchodzi całą dzielnicę (droga o jedną jednostkę dłuższa byłaby za długa).
W sumie 37-40 domków w zależności od tego czy stawia się posterunek i szpital.

Szpital tak dużo nie zajmuje - wystarczy wcisnąć go w róg by trzymał się drogi tylko jednym polem ;)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #4 dnia: 30.07.2011, 12:17:05 »
Ale dzielnica brzydko wtedy wygląda, ja stawiam szpital kosztem 2 domków, a ewantualny posterunek to koszt 1 domku mniej.

enost

• Gracz
« Odpowiedź #5 dnia: 30.07.2011, 12:41:23 »
Wg mnie lepiej jest stawiać szpital tak jak pisze Haspen, czyli na rogu. Poza tym jak się gra Atlantydą to trzeba jeszcze postawić Obserwatorium i Laboratorium, które są większe od szpitala i co wtedy? Też mają zastawiać miejsce, na którym zmieściłyby się nawet trzy domy?

Ja także w miarę możliwości buduję dzielnice w kształcie prostokąta, tyle że u mnie ma on wymiary 4 na 8, bo łatwiej wtedy o estetykę.

Kalontas

• Demiurg
  • Gracz
« Odpowiedź #6 dnia: 30.07.2011, 21:53:01 »
Moje najekonomiczniejsze dzielnice to były takie, które mimo totalnego chaosu jakoś funkcjonowały. ;)
What we want is a story that starts with an earthquake and works its way up to a climax.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
  • Lurker? Zaglądaczka? Nieważne :P
« Odpowiedź #7 dnia: 17.08.2011, 14:28:50 »
Ja buduję usługi w środku prostokąta, a domy na zewnątrz. Nie mam w tej chwili gry przy sobie (partycja siadła), dlatego nie mogę się dokładnie doliczyć ludności w żadnym z save'ów ale taka dzielnica liczy sobie około 1300 ludności (nie buduję posterunku).

Odnośnie fontanny, czasami woziwoda mi zawraca, czasami nie. Zależy to od tego, w którym miejscu dokładnie zbuduję fontannę. Lepiej budować ją przy wolnym brzegu niż przy rogu i również któryś kierunek świata był ważny, ale nie pamiętam, który.

Drugi typ dzielnicy to liniówka – ślepa uliczka ze szkołami zamiast placówek właściwych (kultura). Żeby taką dzielnicę utworzyć potrzebne jest jednak istnienie co najmniej jednej placówki właściwej danego typu w centrum miasta. Absolwenci wychodzą do placówek właściwych na tyle często, że spokojnie zaspokajają potrzeby mieszkańców. Plusem jest przy tym to, że jeśli w mieście masz postawiony Stadion/Muzeum, Twe domy będą miały również dostęp do zawodników/kustoszy. Większe korzyści są przy misjach atlantydzkich niż greckich. W przypadku tych drugich bardziej się opłaca budowa Podium niż Szkoły; na dodatek musisz również pamiętać o równomierności związanej z igrzyskami panhelleńskimi.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #8 dnia: 17.08.2011, 15:20:36 »
Tylko jedna placówka docelowa (np. podium dla szkół) może nie wystarczyć. Kiedy placówka docelowa funkcjonuje (pojawiają się postacie w budynku) nie "wzywa" do siebie kolejnych absolwentów przez pewną chwilę.
Najgorzej w tym względzie jest ze stadionem - mając w mieście kilkanaście gimnazjonów, zawsze pare z nich nie wysyła zawodników do stadionu na tyle długo, że domki tracą dostęp do tego rodzaju rozrywki.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #9 dnia: 17.08.2011, 16:28:22 »
Mnie denerwują dzielnice w tutorialu. Całe szczęście, że nie jest obowiązkowy. ;)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #10 dnia: 17.08.2011, 17:24:22 »
Moim zdaniem są porządne i estetycznie się prezentują. Czemu ich tak nie lubisz?

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #11 dnia: 18.08.2011, 10:22:39 »
Prezencję mają w porządku. Nie wiem tylko, jaki sens ma ustawianie szkół i placówek docelowych naraz w jednej dzielnicy, te kilka dni różnicy to przynajmniej dla mnie) naprawdę nie jest problem. Ale to chyba dlatego, że grę najczęściej zaczynam od Posejdona gdzie te budynki są większe i po prostu trzeba zastosować inne rozwiązania. :) Poza tym szkoły obniżają estetykę (na liniówkach też stawiam je dalej od domów).

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #12 dnia: 18.08.2011, 21:59:37 »
+ drobne pytanie (nie mogę edytować).

Za czasów Olimpu (serwisu, a nie czasów legendarnych, hehe, chociaż może?) był dostępny generator mapek dzielnic. ,,Żyje'' on jeszcze?

enost

• Gracz
« Odpowiedź #13 dnia: 18.08.2011, 22:04:29 »
Na Zeus Heaven jest chyba jeszcze coś takiego. Jednak lepiej jest zrobić screen niż bawić się z generatorem :P.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #14 dnia: 18.08.2011, 22:10:58 »
Też mi się wydaje, że nawet zbudowanie dzielnicy na pustej mapie będzie szybsze niż pisanie kodu w generetorze.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #15 dnia: 19.08.2011, 15:27:44 »
Zainstalowałam Edycję na nowo, zaczęłam znowu grać i wstępnie wyszło mi takie osiedle jakie widać w załączniku.

Uwagi:
  • Poziom: Tytan
  • 31 mieszkań co daje 1860 ludzi. Szkoda, że nie okrągłe 32 ;)
  • woziwoda zaopatruje wszystkie domy za pomocą jednego kursu
  • szpital, niestety, nie
  • w dwóch rogach zamiast altan oczywiście mogą być pomniki, ale postawiłam dwie dzielnice koło siebie aby zaoszczędzić na kolumnach
  • niestety same posągi w rogach mogą nie starczyć, gdyż nie sięgają środkowej części

A, i przepraszam za podwójny napis o zwycięstwie  ;D

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #16 dnia: 19.08.2011, 15:40:46 »
Hehe, fajny podpis. ;)
Szpital przecież jest... aa, chodzi o obejście w jednym kursie.
Podoba mi się ten teatr w środku.

Jak zrobiłaś taką rozdzielczość ekranu?

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #17 dnia: 19.08.2011, 15:42:09 »
To nie rozdzielczość. To sklejka dwóch screenów. Stąd ten podwójny napis o zwycięstwie. :D

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #18 dnia: 19.08.2011, 16:57:32 »
Zewnętrzne ulice można obłożyć alejami - ilość pól do przejścia się nie zwiększa, a po przesunięciu pomników można na rogach postawić ze cztery kamienice (240 luda!) dzięki temu.

Tak gwoli 'ekonomiczności' ;)

Trzeba też pamiętać że przechodnie mają zasięg dwóch pól (dlatego aleje/bulwary w ogóle działają ;)), przez co domki położone za obrębem głównej ulicy (np: przy wyjściu) też załapują.

PS: Widziałem potężniejsze dzielnice... te na bazie schodkowego diamentu to miały prawie po 3 tysiące ludzi ;) Nie trzeba mówić, że sprzedawca żywności latał po zapasy co chwilę.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #19 dnia: 20.08.2011, 11:10:12 »
A jak się miała sprawa fontann, szpitali i komorników? I jak położyć tam agorę? :P

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem