Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Atlas z gry  (Przeczytany 9245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
  • Lurker? Zaglądaczka? Nieważne :P
Atlas z gry
« dnia: 24.08.2011, 15:42:27 »
Atlas w grze jest zazwyczaj przedstawiany jako syn Posejdona (i założyciel Atlantydy). Jednocześnie pojawia się sugestia jakoby to on dźwigał niebo. O ile mi wiadomo niebo dźwigał nie on, a syn Japeta. Jak to w końcu jest?

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
Odp: Atlas z gry
« Odpowiedź #1 dnia: 24.08.2011, 16:10:39 »
W grze to jedna i ta sama postać, a przynajmniej tak twierdzą teksty kampanii Atlantów.

W mitologii, trzymający niebo i założyciel Atlantydy to dwie różne postacie ;)
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #2 dnia: 24.08.2011, 16:37:09 »
A Klejto była nimfą czy człowiekiem (i której generacji)? Tzn w grze niczego nie ma na ten temat, a różne teksty... to różne teksty ;)

EDIT: Doczytałam, już wszystko zaczynam rozumieć :)

enost

• Gracz
« Odpowiedź #3 dnia: 24.08.2011, 21:55:39 »
W mitologii, trzymający niebo i założyciel Atlantydy to dwie różne postacie ;)
Dobrą pamięć masz ;). Polecam również ciekawy artykuł na Archeosie o Atlasie synu Japeta, jest tam też wzmianka o tym drugim ;). Swoją drogą trochę to dziwne, że ma tak niską ocenę (tylko 6.47), wg mnie zasługuje na co najmniej 8.

Pierwszą osobą, która wspomina o Atlantydzie jest Platon, co może oznaczać, że to właśnie on wymyślił całą tą historię. Inni podają tylko szczątkowe informacje, być może nawet oparte po części na przekazie Platona.

sayalius

• Gracz
« Odpowiedź #4 dnia: 24.08.2011, 22:44:35 »
Platon, jako twórca koncepcji państwa idealnego, mógłby wymyślić Atlantydę. Biorąc pod uwagę, jak wspaniała była (no, miała być), to by nawet pasowało. Z drugiej strony jednak, równie dobrze mógł po prostu spisać podania ludowe. Kiedyś musiał być ten pierwszy, który to opisał, co również mogłoby być rozwiązaniem, dlaczego nikt przed nim tego nie uczynił. W kilku słowach: pełno zagadek, wiele niejasności i gdybań. Moim zdaniem Atlantyda to prawdopodobnie wymysł, a nie opisanie prawdziwej metropolii.

Kalontas

• Demiurg
  • Gracz
« Odpowiedź #5 dnia: 25.08.2011, 18:46:11 »
Platon prawdopodobnie jest osobą odpowiedzialną za wymyślenie Atlantydy, jaką znamy obecnie, ale nie wykluczone jest, że opierał się na jakichś wcześniej istniejących mitach o "pradawnym, upadłym kraju". Ile dodał, a ile skopiował, nie wiemy.

O ile ja rozgraniczam obu Atlasów bo nie mają podanych żadnych wspólnych ról, są ludzie, którzy ich opisują jako jedną postać (z jakiegoś powodu). Być może Atlas Poseidonis był nazwany na cześć Atlas Japetydy (albo zrobił to Posejdon w micie, albo Platon w rzeczywistości), a być może to po prostu kwestia znaczenia tego imienia ("cierpiący", lub "wytrzymały", zdaniem theoi).
What we want is a story that starts with an earthquake and works its way up to a climax.

enost

• Gracz
« Odpowiedź #6 dnia: 25.08.2011, 22:37:05 »
O ile ja rozgraniczam obu Atlasów bo nie mają podanych żadnych wspólnych ról, są ludzie, którzy ich opisują jako jedną postać (z jakiegoś powodu).
Wg mnie łączenie ich w jedną postać jest błędem a ludzie, którzy to robią nawet nie są nawet świadomi tego, że mogą to być dwie różne osoby. Później błąd jest powielany przez innych i grono tych osób się powiększa. Tak właściwie nie ma żadnego argumentu przemawiającego za tym, że to jedna i ta sama osoba. Poza brakiem wspólnych ról jest jeszcze brak tego samego życiorysu, bo jakoś trudno pogodzić walkę przeciw olimpijczykom, a w konsekwencji podtrzymywanie nieboskłonu z zasiadaniem na Olimpie. Jedyne co ich łączy to siła i wytrzymałość, stąd właśnie takie, a nie inne imiona otrzymali.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
Atlas z gry
« Odpowiedź #7 dnia: 08.01.2012, 15:52:50 »
*kopu kopu*

Mam różne inne pytania odnośnie mitologii. Oczywiście przeszukuję zasoby sama, ale potrzeba też czegoś w rodzaju potwierdzenia. ;) Czy czekać na odrodzenie serwisu Archeos, czy może mógłby tu powstać taki temat? W końcu wiele osób, robiąc misje, może zechcieć oprzeć się na mitach w mniejszym lub większym stopniu.

Kalontas

• Demiurg
  • Gracz
Atlas z gry
« Odpowiedź #8 dnia: 08.01.2012, 16:25:35 »
Na odrodzenie Archeosu bym nie czekał, ale jeśli czegoś nie wiesz, możesz zawsze zapytać - jeśli to byłby nieodpowiedni dział, ja osobiście zawsze jestem gotowy do pomocy w tych kwestiach.
What we want is a story that starts with an earthquake and works its way up to a climax.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
Atlas z gry
« Odpowiedź #9 dnia: 08.01.2012, 16:59:42 »
Ale spytać tutaj na forum czy na Archeosie? ;)

Kalontas

• Demiurg
  • Gracz
Atlas z gry
« Odpowiedź #10 dnia: 08.01.2012, 18:01:54 »
Tutaj na forum, tutaj na PW. Archeos ja osobiście spisałem na straty po kilkukrotnych próbach restoracji.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem