Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Program do modyfikowania świątyń [wersja 2012] - sugestie  (Przeczytany 182686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Program do modyfikowania świątyń - sugestie
« Odpowiedź #120 dnia: 27.12.2011, 12:39:58 »
Póki co, mnie działa sprawnie, aczkolwiek o płynności za wiele powiedzieć nie można (ładowanie światyń trwa sekundę a nawet dwie, malowanie 'nowego' okna dla nowej świątyni też troszeczkę trwa), ale czas oczekiwania nie przekroczył ani razu dwóch-trzech sekund.
Może popracuję trochę nad optymalizacją.

Kilka drobnych uwag:
- małe rzeźby Posejdona są zamienione z małymi rzeźbami Hadesa
- fajnie by było, gdyby program zapamiętywał lokalizację ostatnio otwieranej świątyni
- schody są trochę mało widoczne
-Poprawione.
-Dobry pomysł.
-Co myślisz Haspen? ;) Wg mnie nie jest źle, ale nowa grefikę też można zrobić. ;)

Miałem problem z otwarciem największej dotąd stworzonej świątyni, autorstwa MaćkaZ (plik tekstowy jest bardzo duży):

Być może jest to spowodowane dużym rozmiarem, jednak wydaje mi się, że problem tkwi w czymś innym. Program nie rozpoznaje czy schody prowadzą na górę czy na dół, więc trzeba wprowadzić dwa rodzaje schodów.
Tak, zapewne będą dwa rodzaje schodów. Wydaje mi się, że właśnie "schody piramid" sa powodem nieotwierania się tej świątyni, ale jeszcze to sprawdzę.

Ho ho, ładowanie świątyni Artemidy wywaliło wyjątek!
W świątyni Artemidy jest... błąd. Nie ma przecinka po "2". Mimo, że w grze działa, nie ma raczej potrzeby implementowania tej funkcjonalności. ;) {3,9, 2 1,},

EDIT:
Zamieściłem w poprzednim poście poprawioną wersję.

EDIT 2:
Co do wielkiej świątyni Hadesa MaćkaZ - chodzi jednak o błędny kod. W dwóch miejscach brak jest przecinka. (Ctrl+F) "3}" i "1}", przecinki są potrzebne między cyfrą a "}". Mimo, że świątynia się otwiera to program nie jest przystosowany (jeszcze) do tak dużych świątyń - zacina się dosyć ostro i nie widać interfejsu wybierania elementów.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
  • Lurker? Zaglądaczka? Nieważne :P
« Odpowiedź #121 dnia: 27.12.2011, 13:09:46 »
Mnie również wywaliło wyjątek w prywatnej świątyni Demeter, pełnej zmian poziomów acz bez piramid. Co ciekawe, świątynie Hadesa i Hefajstosa – z nagimi wzniesieniami i również w jednym przypadku schodami – działają (tylko wyświetlają pusty teren wokół, ale w końcu nagie wzniesienie z technicznego punktu widzenia pustym terenem jest ;)).

Przecinki? Sprawdzę, chociaż gra potrafi mi się wywalić przy najdrobniejszych literówkach a świątynia działa.

I też mam w świątyni Hadesa podpisy posągów Posejdona.

Mam propozycję – aby po najechaniu kursorem na pole były widoczne jego współrzędne. Ewentualnie zrobić tabelkę, jak w grze w statki. ;) Oczywiście tyczy się to głównie tych otwieranych świątyń; jeśli chodzi o budowane od nowa to trzeba byłoby pomysleć (wszak pewnie z podobnego powodu nie ma jeszcze opcji zapisu :D).

Mogę spróbować zrobić ściany piramid, na temat spektakularnego posągu nie wiem, co powiedzieć. A muzeum? Mam to. Wiem, że w porównaniu z grą wygląda to mało barwnie, a Posejdon i ta cała kula powinny być większe, ale no tak wyszło ;):

enost

• Gracz
« Odpowiedź #122 dnia: 27.12.2011, 13:12:56 »
Z tymi schodami chodziło mi o coś innego. Program może normalnie odczyta taką świątynię, ale skąd użytkownik będzie wiedział czy schody podwyższają piętro czy obniżają? Daję inny przykład:

Skąd wiadomo czy to puste miejsce, gdzie będzie można postawić basen, znajdzie się piętro wyżej czy niżej? Użytkownik jak na razie może tylko podwyższać piętro, a nie może schodzić na dół.

Anelg, pobierz nową wersję programu, problem z rzeźbami już został poprawiony ;).

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
« Odpowiedź #123 dnia: 27.12.2011, 13:15:13 »
Porobiłem trzy nowe grafiki schodów, ale daję imho najbardziej 'widoczne' i ładne schodki, reszta strasznie 'blada' i cieżko je widać.

@Anelg: Wg mnie muzeum jest zajebiste, inaczej nie umiem skomentować :D

@enost: Podejrzewam że zmiana wysokości będzie funkcją robioną osobno, no ale mogę się mylić ;)
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #124 dnia: 27.12.2011, 13:20:43 »
Skąd wiadomo czy to puste miejsce, gdzie będzie można postawić basen, znajdzie się piętro wyżej czy niżej?

W tym przypadku:
  • gdy powierzchnia znajduje się nisko, używamy niejako "w jej środku" schodów na poziomie zerowym aby przejść na pierwszy,
  • gdy znajduje się wysoko, wpisujemy od zewnątrz schody na poziomie pierwszym idąc do poziomu drugiego.

E: Hm, już wiem! Chodzi o to, że ja mam końcówkę każdej linijki taką:   n}  , a ma być taka:    n,},   .
E2: Pewnie wszyscy to wiedzą, ale nie ma suwaka do przesuwania widoku w przypadku obszernych świątyń :<

@Haspen – dziękuję jak i za poprzedni komentarz o obserwatorium również. :)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #125 dnia: 27.12.2011, 13:40:15 »
Mam propozycję – aby po najechaniu kursorem na pole były widoczne jego współrzędne. Ewentualnie zrobić tabelkę, jak w grze w statki. ;) Oczywiście tyczy się to głównie tych otwieranych świątyń; jeśli chodzi o budowane od nowa to trzeba byłoby pomysleć (wszak pewnie z podobnego powodu nie ma jeszcze opcji zapisu :D).
Nie do końca rozumiem. Chcesz by tymczasowo (dopóki nie można zapisywać) dać wyświetlanie współrzędnych?

Mogę spróbować zrobić ściany piramid, na temat spektakularnego posągu nie wiem, co powiedzieć. A muzeum? Mam to. Wiem, że w porównaniu z grą wygląda to mało barwnie, a Posejdon i ta cała kula powinny być większe, ale no tak wyszło ;):
Ekstra! Dzięki. :D

Z tymi schodami chodziło mi o coś innego. Program może normalnie odczyta taką świątynię, ale skąd użytkownik będzie wiedział czy schody podwyższają piętro czy obniżają?
Co do poziomów to jest pomysł by nadawać go "pędzlami". A informacje wyświetlane byłyby (aktualnie jest taki pomysł) w postaci małej cyfry w rogu kwadratu.

Dzięki za nowe schody Haspen. ;)

EDIT:
E2: Pewnie wszyscy to wiedzą, ale nie ma suwaka do przesuwania widoku w przypadku obszernych świątyń :<
Tak, aktualnie tego nie ma, ale będzie.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #126 dnia: 27.12.2011, 14:03:29 »
Nie do końca rozumiem. Chcesz by tymczasowo (dopóki nie można zapisywać) dać wyświetlanie współrzędnych?

Myślałam o zmianie na stałe, jednak faktem jest, że gdy nadejdzie możliwość zapisu informacja ta nie będzie już tak potrzebna. ;)

Co do poziomów to jest pomysł by nadawać go "pędzlami". A informacje wyświetlane byłyby (aktualnie jest taki pomysł) w postaci małej cyfry w rogu kwadratu.

A jeżeli każdy obiekt znajdujący się na niezerowej wysokości (nie tylko schody) będzie ponumerowany? Czy może da się wyodrębnić tylko schody? Można byłoby klikać w naniesioną już płytkę, aby zmienić jej wysokość; jedno kliknięcie podnosi na pierwszy; dwa kliknięcia (od zera) na drugi i tak dajmy na to, do piętnastego włącznie.

E: O, mogę otworzyć piramidy... tylko tam oprócz oczywistych elementów jest jeszcze drewniana nakładka, mająca numery #1006 i #123 (w domyślnych budowlach z gry tego drugiego numeru nie ma).

enost

• Gracz
« Odpowiedź #127 dnia: 27.12.2011, 14:43:20 »
Czyli maksymalnie można budować na piętnastym piętrze? A jaki jest limit dla piramid, da się zbudować taką, która ma więcej niż 5 poziomów?

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #128 dnia: 27.12.2011, 14:51:13 »
Nie wiem, czy na piętnastym – napisałam tak, by było okrągłe 16 poziomów. ;) Nie możemy być pewni, jakie eksperymenty przyjdą do głowy osobom pobierającym program, ale dobrze byłoby – gdyby wchodziła opcja z klikaniem albo czymś podobnym – móc się doklikać z powrotem do zera (w sensie po ostatnim poziomie znowu byłoby 0).

W sumie mogłabym sprawdzić, ale czy moja mapa testowa to pomieści? Mniejsza o mapę, cierpliwości nie mam. :< W każdym razie jakaś świątynia z downloadów miała wysokie poziomy.

Jeśli chodzi o piramidy – kod zawsze można wpisać. Pytanie tylko, jak na to zareaguje część edytora odpowiadająca za kolorowanie monumentu. Jeśli edytor jest mądry, zorientuje się, że po prostu jest kolejny poziom i wyświetli menu kolorowania i dla niego. Jeżeli natomiast jest przeciwnie... Wolę nie wiedzieć. ;)

I pytanie: Jak obrócić posą(żk/g)i?

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #129 dnia: 27.12.2011, 15:48:30 »
Jeszcze nie ma obracania w interfejsie programu. ;)

EDIT:
Mógłby ktoś za mnie przetestować czy możliwe jest wybudowanie świątyni, w której budynek główny nie jest we współrzędnych (0,0)?
Pierwsza:
{0, 0, 111, 0,},
{0, 1, 55, 0,},
{0, 2, 55, 0,},
{0, 3, 55, 0,},
{0, 4, 55, 0,},
{0, 5, 111, 0,},
{1, 0, 55, 0,},
{1, 1, 110, 0,},
{1, 5, 55, 0,},
{2, 0, 55, 0,},
{2, 5, 55, 0,},
{3, 0, 55, 0,},
{3, 5, 55, 0,},
{4, 0, 55, 0,},
{4, 5, 55, 0,},
{5, 0, 111, 0,},
{5, 1, 55, 0,},
{5, 2, 55, 0,},
{5, 3, 55, 0,},
{5, 4, 55, 0,},
{5, 5, 111, 0,},
Druga:{0, 0, 111, 0,},
{0, 1, 111, 0,},
{0, 2, 55, 0,},
{0, 3, 55, 0,},
{0, 4, 55, 0,},
{0, 5, 55, 0,},
{0, 6, 55, 0,},
{0, 7, 55, 0,},
{0, 8, 55, 0,},
{0, 9, 55, 0,},
{0, 10, 111, 0,},
{0, 11, 111, 0,},
{1, 0, 111, 0,},
{1, 1, 111, 0,},
{1, 2, 1, 0,},
{1, 6, 0, 0,},
{1, 10, 111, 0,},
{1, 11, 111, 0,},
{2, 0, 55, 0,},
{2, 1, 55, 0,},
{2, 10, 55, 0,},
{2, 11, 55, 0,},
{3, 0, 55, 0,},
{3, 1, 55, 0,},
{3, 10, 55, 0,},
{3, 11, 55, 0,},
{4, 0, 111, 0,},
{4, 1, 111, 0,},
{4, 10, 111, 0,},
{4, 11, 111, 0,},
{5, 0, 111, 0,},
{5, 1, 111, 0,},
{5, 2, 55, 0,},
{5, 3, 55, 0,},
{5, 4, 55, 0,},
{5, 5, 55, 0,},
{5, 6, 55, 0,},
{5, 7, 55, 0,},
{5, 8, 55, 0,},
{5, 9, 55, 0,},
{5, 10, 111, 0,},
{5, 11, 111, 0,},
Jak komuś wygodniej to zamieszczam w załączniku.

EDIT2:
Jeżeli ktoś mógłby wykonać 3 grafiki to by było fajnie. ;) Chodzi o grafiki do buttonów, którymi wybierałoby się podnoszenie lub obniżanie (grafika sugerująca jednocześnie obie funkcjonalności) poziomu. Grafiki w wielkościach 23x23, 46x46, 92x92.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #130 dnia: 28.12.2011, 11:20:04 »
Działa. ;) Biorąc jednak pod uwagę, że zapis powinien mieć jedyną słuszną opcję (już widzę w kodzie jakieś n, n+1, n-1 :P) – czy nie popsuje się to, gdy opcje zapisu zostaną już ustalone?

Co do grafiki, mnie nic prócz dwustronnej strzałki na tle schodów nie przychodzi do głowy. A skoro Haspen ma nowe schodki do wypróbowania... ;)

OT: Śmiesznie wygląda w tle forum Zeus z choinką zamiast głowy. ;D Ciekawe, jaka Atena się z tego wyłoni?

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #131 dnia: 28.12.2011, 11:52:22 »
Hehehe. :D

Działa. ;) Biorąc jednak pod uwagę, że zapis powinien mieć jedyną słuszną opcję (już widzę w kodzie jakieś n, n+1, n-1 :P) – czy nie popsuje się to, gdy opcje zapisu zostaną już ustalone?
Dla programu nie ma znaczenia gdzie znajduje się budynek główny, jest to kolejny element. Najpierw obliczam wielkość świątyni, a dopiero następnie układam elementy z odpowiednim przesunięciem (jeżeli były ujemne wartości). ;)

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #132 dnia: 28.12.2011, 15:56:37 »
Rozumiem. A jak na odwrót? Na jakiej podstawie program wygeneruje wartości niedodatnie i dodatnie właśnie takie, a nie inne? Podzieli wielkość [regularnej] świątyni na pół, aby suma każdej pary skrajnych punktów dawała zawsze 0? Poszuka jakiegoś punktu zwrotnego? Poleci użytkownikowi wskazać obszar, który nim będzie? Heh, pewnie gdyby to było takie proste, zapis mielibyśmy już teraz i tym bardziej rozumiem to, że musimy tyle czekać. ;)

Ile można śledzić piksele? Jak wpadnę na pomysł jak ukończyć to, co jest poniżej, zabiorę się za to. Ale być może to, co już jest, może kogoś zainspirować, dlatego decyduję się to zamieścić:

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #133 dnia: 28.12.2011, 16:33:23 »
Właściwie co tu kończyć? Już teraz wygląda to świetnie i wiadomo o co chodzi. :)

Rozumiem. A jak na odwrót? Na jakiej podstawie program wygeneruje wartości niedodatnie i dodatnie właśnie takie, a nie inne? Podzieli wielkość [regularnej] świątyni na pół, aby suma każdej pary skrajnych punktów dawała zawsze 0? Poszuka jakiegoś punktu zwrotnego? Poleci użytkownikowi wskazać obszar, który nim będzie? Heh, pewnie gdyby to było takie proste, zapis mielibyśmy już teraz i tym bardziej rozumiem to, że musimy tyle czekać. ;)
Chyba za dużo o tym myślisz. ;) Nie do końca rozumiem co masz na myśli. Nie ma znaczenia czy świątynia jest zapisana zgodnie z zasadą, że budynek główny musi być w (0,0) - czyli są pewne ujemne wspołrzędne; czy zgodnie z zasadą, że współrzędne lewego górnego rogu to (0,0). Program za każdym razem nadaje swoje własne współrzędne (tyle, że w tym drugim przypadku będą one zgodne z tymi podanymi w pliku, ale to nie ma znaczenia).

Jeśli chodzi o czas jaki mi to zajmuje to wydłuża się on dlatego, że... robię coś innego ;).
Właściwie jedyną z trudności jest kodowanie wysokości na jakiej coś ma być zakodowane.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #134 dnia: 28.12.2011, 17:25:33 »
Program za każdym razem nadaje swoje własne współrzędne

O, właśnie. Mnie po prostu ciekawi to, na jakiej zasadzie je nadaje. ;)

A co do posągu, jakoś przy muzeum mi się udało dlatego się tak zastanawiam. :P

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #135 dnia: 28.12.2011, 17:45:09 »
O, właśnie. Mnie po prostu ciekawi to, na jakiej zasadzie je nadaje. ;)
Na początku obliczana jest wielkość świątyni, np 10x12. Potem zaczynając od elementów o najmniejszych współrzędnych (niezależnie czy jest to (0,0) czy np. (-4,-3)) układa je nadając im współrzędne od (0,0).
Mam nadzieję, że to wyjaśnia, jak nie to pytaj dalej. ;)

enost

• Gracz
« Odpowiedź #136 dnia: 28.12.2011, 20:04:59 »
A mnie ciekawi, jak te współrzędne mają się do prezentacji świątyni w grze, tzn. czy od kodu zależy gdzie znajduje się kursor przy przesuwaniu zielonego lub czerwonego cienia w poszukiwaniu miejsca pod budowę? Czy kursor znajduje się w miejscu współrzędnych (0, 0), czy zawsze jest to lewy górny róg?

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #137 dnia: 28.12.2011, 20:16:54 »
A to ciekawe! Możliwe, że zależy od tego. Fajnie by było gdyby ktoś to sprawdził. Jeżeli okazałoby się, że tak jest, to mógłbym ustawić w programie, że (0,0) będzie dokładnie na środku świątyni - bo to chyba najlepsza opcja.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
« Odpowiedź #138 dnia: 28.12.2011, 20:28:53 »
E: Zrobione ;)

Różowa kropka oznacza obszar, do którego kursor był przytwierdzony.

Obrazki przedstawiają:

1.

{2, 0, 55, 0,},
{-2, 0, 55, 0,},
{0, 0, 55, 0,},
{0, -2, 55, 0,},
{0, 2, 55, 0,},

2.

{8, 0, 55, 0,},
{-8, 0, 55, 0,},
{0, 0, 55, 0,},
{0, -8, 55, 0,},
{0, 8, 55, 0,},

3. (jak widać, to samo, co 2. tylko wszystko przesunięte +4)

{12, 4, 55, 0,},
{-4, 4, 55, 0,},
{4, 4, 55, 0,},
{4, -4, 55, 0,},
{4, 12, 55, 0,},

4. (tak naprawdę miałam co innego na myśli no ale trudno. Mógłby ktoś inny sprawdzić zachowanie kursora przy podniesionych strukturach?)

{-7, -6, 1000, 2,},
{-6, -6, 55, 4,},
{-5, -6, 1000, 2,},

{-5, -7, 1000, 2,},
{-6, -7, 1000, 2,},
{-7, -7, 1000, 2,},

{-5, -5, 1000, 2,},
{-6, -5, 1000, 2,},
{-7, -5, 1000, 2,},

{-8, -5, 1000, 0,},
{-8, -6, 1000, 0,},
{-8, -7, 1000, 0,},

{-4, -5, 1000, 0,},
{-4, -6, 1000, 0,},
{-4, -7, 1000, 0,},

{-4, -8, 1000, 0,},
{-5, -8, 1000, 0,},
{-6, -8, 1000, 0,},
{-7, -8, 1000, 0,},
{-8, -8, 1000, 0,},

{-4, -4, 1000, 0,},
{-5, -4, 1000, 0,},
{-6, -4, 1000, 0,},
{-7, -4, 1000, 0,},
{-8, -4, 1000, 0,},

Podsumowując, prawdopodobnie jest to punkt (0,0).

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #139 dnia: 28.12.2011, 21:29:16 »
Świetnie! Dzięki za przetestowanie. Zrobię by (0,0) było w środku świątyni.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem