Nieśmiertelne Gry Szukaj
Anno 1602

Autor Wątek: Sztuczki w Anno 1602  (Przeczytany 1246 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Sztuczki w Anno 1602
« dnia: 06.07.2025, 20:20:13 »
Nie planuje tego specjalnie, ale prawie dokładnie co półtorej roku wracam do Anno 1602. ;)

Tym razem miałem jeden pomysł - grę ciągłą z jednym przeciwnikiem. Pomyślałem, że gdy będzie tylko jeden przeciwnik to będzie miał dużo więcej możliwości - wysp do zasiedlenia i dostęp do praktycznie wszystkich towarów. Brzmi prosto, ale nie można wybrać tylko jednego przeciwnika w grze ciągłej. Jak się okazało - nie bez powodu.

Rozpocząłem grę i postanowiłem jak najszybciej pokonać dwóch przeciwników. Próbowałem jednego zatopić już na samym początku rozgrywki - ale mimo kilkunastu prób, nie udało się - mój statek zawsze też szedł na dno. Początek więc był podobny do zwykłej gry ciągłej - jak tylko osiągnąłem w mieście poziom kupców (by mieć dostęp do dużych statków i produkcji dział) rozpocząłem zbrojenia.

Po pokonaniu dwóch przeciwników, oczyściłem wyspy, które zasiedlali. Zburzyłem wszystkie budynki i zabrałem swoje wojsko. Wtedy ostatni przeciwnik... nie zrobił absolutnie nic. Czekałem długo, ale nie zasiedlił żadnej z wielu wolnych wysp.

Pomyślałem więc, że mu pomogę - sprzedam mu towary, których potrzebuje. Może to rozkręci jego gospodarkę i zmotywuje do zasiedlenia innych wysp. Zacząłem to robić, sprzedawałem mu wszystko co chciał. Ostatnim towarem była biżuteria (której nawet sam jeszcze nie produkowałem) - zabrałem się więc do szukania złóż złota. Zbadałem każdą wyspę i... nic.

Zdziwiony zacząłem szukać informacji czy jest to znany błąd - okazuje się, że tak, czasami w grze ciągłej nie ma żadnego złoża złota (a kupić bezpośrednio od wolnych kupców się nie da). Jednak dowiedziałem się także, że można ten błąd obejść używając innego błędu. ;) Wideo https://www.youtube.com/watch?v=yC7DTzaqg-U opisuje kilka błędów, o których wcześniej nie miałem pojęcia:

• przejęcie kontroli nad przeciwnikiem w grze ciągłej wykorzystując błąd polegający na zapisaniu gry po kliknięciu opuszczenia gry (będąc szybkim i z pomocą skrótu klawiszowego [L] można to zrobić) - po kliknięciu kontynuowania gry - przejmuje się kontrolę nad przeciwnikiem (a statek gracza przestaje cokolwiek robić)
  • przejęcie (lub zniszczenie) całej wyspy przeciwnika poprzez zbudowanie (lub rozbudowanie) swojego magazynu na wyspie przeciwnika klikając na terenie przeciwnika i przeciągając w odpowiednie miejsce
  • wykorzystanie procesu produkcji jednego budynku, na rzecz nowego - postawionego w miejscu poprzedniego
  • produkcja dowolnych plantacji ze 100% wydajnością na dowolnej wyspie poprzez zbudowanie plantacji a następnie kliknięcie i przeciągniecie budowy potrzebnej rośliny nad zbudowaną plantację (i przytrzymanie wystarczająco długo)
  • wymuszenie zebrania plonów bez wyczerpywania pól poprzez kliknięcie i przeciągniecie budowy placu nad plantacją (działa tak długo jak przytrzymuje się podświetlenie budowy)
  • możliwość budowy dużych statków w małej stoczni poprzez wybranie dużego statku w dużej stoczni (bez rozpoczęcia budowy) a następnie kliknięcia przycisku budowy (bez wybrania statku) w małej stoczni
  • wymuszenie zakończenia plagi lub pożaru poprzez zapisanie i wczytanie gry
  • zablokowanie możliwości ostrzału pirackim statkom podczas ostrzeliwania ich statków poprzez bardzo szybkie wystawienie białej flagi po oddaniu strzału (skrót klawiszowy [W])
  • zablokowanie możliwości ostrzału statkom przeciwnika poprzez chowanie swoich statków w zatokach
  • przyspieszenie ostrzału swojego statku poprzez szybkie klikanie na statku przeciwnika

Wyprodukowałem więc biżuterię wykorzystując błąd z procesem produkcji jednego budynku, na rzecz nowego - postawionego w miejscu poprzedniego. Sprzedawałem więc wszystkie towary jakich potrzebował mój jedyny przeciwnik. Nic się jednak nie zmieniło. Nie zasiedlił żadnej nowej wyspy. Nie zadziało się nic ciekawego co sugerowałoby, że przeciwnik będzie silniejszy i trudniejszy w pokonaniu niż normalnie. Zakończyłem więc grę.

Pomyślałem jednak by spróbować jeszcze raz. Wiedząc już o sztuczkach i błędach w grze, spróbowałem już na samym początku rozgrywki użyć błędu polegającego na zapisaniu gry po kliknięciu opuszczenia gry. "Wyłączyłem" tym sposobem dwóch przeciwników. Zająłem jedną z wysp i bardzo powoli się rozbudowywałem. Nie chciałem zajmować innych wysp - aby przeciwnik mógł robić co tylko chce.

Czekałem i czekałem. Niestety, przeciwnik nie zrobił zbyt wiele. Mimo, że zajął 3 wyspy, nie był w stanie nawet osiągnąć poziomu obywateli w swoim mieście. Okazuje się, że to dzięki współpracy, troje przeciwników gracza - osiąga taki poziom siły gospodarczej i militarnej w grze ciągłej. Zawsze - spośród wszystkich zajętych przez przeciwników wysp - trafią się te, na których można produkować potrzebne towary. Jeden przeciwnik produkuje trunki, inny tytoń, kolejny przyprawy. Potem kakao, a jak się uda to i biżuterię. Handlują tym między sobą budując swoje gospodarki.

Próba druga była więc także nieudana. Pojedynczy przeciwnik, mimo, że ma wiele dostępnych wysp, nie okazuje się silniejszy czy w jakikolwiek sposób ciekawszy. Widocznie, nie bez powodu, to właśnie 4 graczy uczestniczy w grze otwartej w Anno 1602.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem