Myślę, żeby jednak tego auto-zastępowania nie robić. Dużo ludzi może przez pomyłkę kliknąć na zły kwadrat i usunąć fragment, którego nie chcieli usuwać. Proponowałbym żeby stawianie jednego elementu na drugi (o ile to nie jest bazowa płytka marmurowa) nie miało żadnego efektu i właśnie specjalnym "usuwaczem" się zmieniało postawione już elementy.
Pomyłka i wrócenie do poprzedniego stanu - "z gumką" czy bez - będzie wymagała takiej samej ilości akcji.
W przypadku gumki - trzeba ją wybrać i kliknąć na zbędny element.
W przypadku bez gumki - trzeba wybrać to co się przypadkiem usunęło i postawić jeszcze raz.
Auto-zastępowanie może być, ale trzeba to lepiej dopracować, bo czasem pojawia się błąd: "Nieobsługiwany wyjątek aplikacji". Poza tym proponuję zablokować możliwość stawiania dwóch jednakowych dużych budynków świątyni albo chociaż dać jakąś informację, bo ktoś może o tym nie wiedzieć i później będzie się dziwił, że nie może wybudować w grze jakiejś świątyni. Wyłapałem też pewien rażący błąd językowy tzn. nie ma w języku polskim słowa "tylnia", powinno być "tylna"
.
Może też dałoby się jakoś zamieścić grafiki poza programem, by można było je w łatwy sposób modyfikować?
Dobrze by było dać również możliwość cofania zmian oraz powtarzania.
Wyjątek pojawiał się przy krawędziach siatki budowy, już to poprawiłem.
Blokowanie możliwości kilku tych samych budynków świątyni - jak najbardziej.
Błąd językowy poprawiłem.

Moim zdaniem łatwiej jest gdy program będzie się składał z pojedynczego pliku. (dlatego nie robię grafik na zewnątrz)
Undo/redo - jak najbardziej.
a mi ten program na kompie jak na razie nie działa.
jestem za gumką, może sie przydać.
oczywiście zamieść też możliwość dawania łąk, drzewek, skał mineralnych...
może nawet, jak by się "udauo" to wodę a w środku jeżowce lub ryby. mogłoby to być przy świątyni posejdona.
jak sie da.
a dać sie powinno, bo jak zrobili że wokół demeter jest łąka a u ateny oliwki :>
Jaki masz system operacyjny? Który ServicePack masz zainstalowany? (Mój Komputer -> PPM na puste pole -> Właściwości)
Z wodą raczej się nie da.
Łąk nie ma bo nigdzie nie widziałem takiej ikonki na liście. Podejrzewam że autorzy gry byli leniwi i wrzucili 'poza' kod świątyń coś takiego jak: "Ta świątynia to Demeter, zrób łąki dookoła."
Też mi się wydaje, że to jest hardcoded w samej grze i nie da się tego zmienić, a przynajmniej nie tak łatwo.