Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Program do modyfikowania świątyń [wersja 2012] - sugestie  (Przeczytany 182717 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
Program do modyfikowania świątyń - sugestie
« Odpowiedź #80 dnia: 12.12.2011, 22:38:36 »
Wygląda to coraz lepiej :D

Nie wiem czy jest to w 'changelog'u albo jak to wcześniej było nazwane - ale na przyszłość przyda się opcja 'przytnij na wymiar', tj: żeby można było zaznaczyć obszar świątyni a program przyjąłby ten obszar jako nowe wartości długości i szerokości. Np: robimy świątynię 20x30, no ale w końcu wyszło nam 16x24: zaznaczamy, a pole edytora zmniejsza się do 16x24, tak aby w grze nie było kilku pól białego marmuru po bokach :D
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #81 dnia: 12.12.2011, 23:06:35 »
Pewnie. Bardzo ważna opcja.
:)

EDIT:
Jeżeli ktoś chce to może przetestować stawianie elementów (tylko tych kilku wstawionych do programu) na siatkę budowy. Szczególnie mnie interesuje co myślicie o stawianiu większych elementów (tych 2x2, albo 4x4).
Przy większych elementach - jeżeli jeden jest stawiany na drugi to ten drugi znika zostawiając pustą ziemię (trzeba samemu ustawić płytki) (myślę, że jest to bardziej intuicyjne). Działa to jednak tylko w pewnych przypadkach. Zastanawim się jak ładnie zaprogramować resztę przypadków.

EDIT2:
Zamieszczam nową wersję - teraz stawiane elementy nigdy nie powinny na siebie nachodzić (zawsze powinny być usuwane te stare). Jeszcze tylko przy granicach siatki budowy się wysypuje, ale to się szybko naprawi.

Czy taki sposób stawiania jest odpowiedni?

XxSPIDxX

• Gracz
  • Zeus&Posejdon wymiata!
« Odpowiedź #82 dnia: 13.12.2011, 07:14:37 »
Hmm program prezentuje się coraz lepiej :).
Odblokowane elementy można bez problemu stawiać. Ps: Trzeba by było też dodać gumkę, żeby jak ktoś by się pomylił nie musiał robić wszystkiego od nowa, ale pewnie już o tym pomyślałeś :).
Zeus&Posejdon wymiata!

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #83 dnia: 13.12.2011, 09:38:56 »
Gumkę? Jeżeli stawia się coś innego w miejsce czegoś co już stoi to ta rzecz znika. Jaka miałaby być funkcja gumki?

Kalontas

• Demiurg
  • Gracz
« Odpowiedź #84 dnia: 13.12.2011, 12:02:03 »
Myślę, żeby jednak tego auto-zastępowania nie robić. Dużo ludzi może przez pomyłkę kliknąć na zły kwadrat i usunąć fragment, którego nie chcieli usuwać. Proponowałbym żeby stawianie jednego elementu na drugi (o ile to nie jest bazowa płytka marmurowa) nie miało żadnego efektu i właśnie specjalnym "usuwaczem" się zmieniało postawione już elementy.
What we want is a story that starts with an earthquake and works its way up to a climax.

enost

• Gracz
« Odpowiedź #85 dnia: 13.12.2011, 12:54:10 »
Program prezentuje się coraz ciekawiej, ale jeszcze dużo pracy zostało ;).

Auto-zastępowanie może być, ale trzeba to lepiej dopracować, bo czasem pojawia się błąd: "Nieobsługiwany wyjątek aplikacji". Poza tym proponuję zablokować możliwość stawiania dwóch jednakowych dużych budynków świątyni albo chociaż dać jakąś informację, bo ktoś może o tym nie wiedzieć i później będzie się dziwił, że nie może wybudować w grze jakiejś świątyni. Wyłapałem też pewien rażący błąd językowy tzn. nie ma w języku polskim słowa "tylnia", powinno być "tylna" ;).

Może też dałoby się jakoś zamieścić grafiki poza programem, by można było je w łatwy sposób modyfikować?

Dobrze by było dać również możliwość cofania zmian oraz powtarzania.

Dragwen

• Gracz
« Odpowiedź #86 dnia: 13.12.2011, 13:57:39 »
a mi ten program na kompie jak na razie nie działa.
jestem za gumką, może sie przydać.
oczywiście zamieść też możliwość dawania łąk, drzewek, skał mineralnych...
może nawet, jak by się "udauo" to wodę a w środku jeżowce lub ryby. mogłoby to być przy świątyni posejdona.
jak sie da.
a dać sie powinno, bo jak zrobili że wokół demeter jest łąka a u ateny oliwki :>

enost

• Gracz
« Odpowiedź #87 dnia: 13.12.2011, 14:35:41 »
Dragwen, może masz Vistę albo jakiś inny mniej używany system?

Łąki, drzewa i skały mineralne już są w tym programie. A wodę itp. może dałoby się zamieścić, tyle że trzeba do tego nadzwyczajnych zdolności ;). Jakby to było takie oczywiste, jak piszesz, to ktoś by taką świątynię już zrobił.

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #88 dnia: 13.12.2011, 14:48:47 »
Łąki, drzewa i skały mineralne już są w tym programie.

Są dwa rodzaje skał rudonośnych, dwa rodzaje drzewek i winorośla. Łąk nie ma bo nigdzie nie widziałem takiej ikonki na liście. Podejrzewam że autorzy gry byli leniwi i wrzucili 'poza' kod świątyń coś takiego jak: "Ta świątynia to Demeter, zrób łąki dookoła."

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #89 dnia: 13.12.2011, 15:36:31 »
Myślę, żeby jednak tego auto-zastępowania nie robić. Dużo ludzi może przez pomyłkę kliknąć na zły kwadrat i usunąć fragment, którego nie chcieli usuwać. Proponowałbym żeby stawianie jednego elementu na drugi (o ile to nie jest bazowa płytka marmurowa) nie miało żadnego efektu i właśnie specjalnym "usuwaczem" się zmieniało postawione już elementy.
Pomyłka i wrócenie do poprzedniego stanu - "z gumką" czy bez - będzie wymagała takiej samej ilości akcji.
W przypadku gumki - trzeba ją wybrać i kliknąć na zbędny element.
W przypadku bez gumki - trzeba wybrać to co się przypadkiem usunęło i postawić jeszcze raz.

Auto-zastępowanie może być, ale trzeba to lepiej dopracować, bo czasem pojawia się błąd: "Nieobsługiwany wyjątek aplikacji". Poza tym proponuję zablokować możliwość stawiania dwóch jednakowych dużych budynków świątyni albo chociaż dać jakąś informację, bo ktoś może o tym nie wiedzieć i później będzie się dziwił, że nie może wybudować w grze jakiejś świątyni. Wyłapałem też pewien rażący błąd językowy tzn. nie ma w języku polskim słowa "tylnia", powinno być "tylna" ;).

Może też dałoby się jakoś zamieścić grafiki poza programem, by można było je w łatwy sposób modyfikować?

Dobrze by było dać również możliwość cofania zmian oraz powtarzania.
Wyjątek pojawiał się przy krawędziach siatki budowy, już to poprawiłem.
Blokowanie możliwości kilku tych samych budynków świątyni - jak najbardziej.
Błąd językowy poprawiłem. ;)
Moim zdaniem łatwiej jest gdy program będzie się składał z pojedynczego pliku. (dlatego nie robię grafik na zewnątrz)
Undo/redo - jak najbardziej.

a mi ten program na kompie jak na razie nie działa.
jestem za gumką, może sie przydać.
oczywiście zamieść też możliwość dawania łąk, drzewek, skał mineralnych...
może nawet, jak by się "udauo" to wodę a w środku jeżowce lub ryby. mogłoby to być przy świątyni posejdona.
jak sie da.
a dać sie powinno, bo jak zrobili że wokół demeter jest łąka a u ateny oliwki :>
Jaki masz system operacyjny? Który ServicePack masz zainstalowany? (Mój Komputer -> PPM na puste pole -> Właściwości)
Z wodą raczej się nie da.
Łąk nie ma bo nigdzie nie widziałem takiej ikonki na liście. Podejrzewam że autorzy gry byli leniwi i wrzucili 'poza' kod świątyń coś takiego jak: "Ta świątynia to Demeter, zrób łąki dookoła."
Też mi się wydaje, że to jest hardcoded w samej grze i nie da się tego zmienić, a przynajmniej nie tak łatwo.

Kalontas

• Demiurg
  • Gracz
« Odpowiedź #90 dnia: 13.12.2011, 15:44:09 »
Pomyłka i wrócenie do poprzedniego stanu - "z gumką" czy bez - będzie wymagała takiej samej ilości akcji.
W przypadku gumki - trzeba ją wybrać i kliknąć na zbędny element.
W przypadku bez gumki - trzeba wybrać to co się przypadkiem usunęło i postawić jeszcze raz.

Auto-zastępowanie bez gumki:
1) Przez pomyłkę kliknąłeś na wstawienie winorośli i usunąłeś tył świątyni. Teraz musisz wybrać ponownie tył świątyni i wstawić go w stare miejsce i potem wrócić na winorośle, by je wstawić tam gdzie miały być.
2) Wstawiłeś winorośle w pustym kwadracie, ale nie podoba ci się ich lokalizacja. Teraz musisz wybrać marmur, żeby je usunąć.

Bez auto-zastępowania, z gumką:
1) Przez pomyłkę kliknąłeś na wstawienie winorośli - ale ponieważ nie ma auto-zastępowania, tył świątyni dalej stoi dam gdzie stał i możesz kontynuować wstawianie winorośli we właściwym miejscu.
2) Wstawiłeś winorośle w pustym kwadracie, ale nie podoba ci się ich lokalizacja. Teraz musisz wybrać gumkę, żeby je usunąć.

O ile druga sytuacja niewiele się różni z gumką czy bez, to w pierwszej sytuacji (o którą bardzo łatwo) znacznie to przyspieszy budowanie.
What we want is a story that starts with an earthquake and works its way up to a climax.

enost

• Gracz
« Odpowiedź #91 dnia: 13.12.2011, 15:50:06 »
Nie trzeba nic wybierać, bo się naciśnie CTRL + Z i po pomyłce ;).

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #92 dnia: 13.12.2011, 15:53:18 »
Wniosek: Zrobić auto-zastępowanie ORAZ gumkę :D

Pierwszy wariant gdy chcemy po prostu zakryć czymś inne pola (szybciej jest wybrać winorośl i przejachać po linii płytek niż łapać gumkę, a potem jeszcze szukać winorośli), drugie gdy się pomylimy (np: ta wpadka z tyłem świątyni jak opisał Kalontas)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #93 dnia: 13.12.2011, 16:42:47 »
O ile druga sytuacja niewiele się różni z gumką czy bez, to w pierwszej sytuacji (o którą bardzo łatwo) znacznie to przyspieszy budowanie.
Czyli proponujesz bardziej: jak coś się postawi to ma to stać i nic nie może tego ruszyć - oprócz gumki. A ja: najnowsze akcje są tymi właściwymi. Może zrobię opcjonalnie oba tryby.

enost

• Gracz
« Odpowiedź #94 dnia: 13.12.2011, 16:48:44 »
Czyli jednak nie jest łatwiej użyć opcji "cofnij"?

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #95 dnia: 13.12.2011, 17:43:45 »
Cofnij też będzie. Chodzi o możliwości (w ogólności - im więcej tym lepiej), nie trzeba z nich korzystać. ;)

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
  • Lurker? Zaglądaczka? Nieważne :P
« Odpowiedź #96 dnia: 13.12.2011, 18:42:43 »
Nie widzę wszystkich elementów jeśli chodzi o płyty i rzeźby. Czyżby nie zostały jeszcze dodane i najpierw będą testy, a potem wszystko zostanie uzupełnione?

I jak stoi w końcu sprawa schodów? Jak program rozróżnia na której wysokości znajdują się dane elementy? Jeżeli tak, jak się domyślam, na razie nie da rady zbudować "stromego" podniesienia dwukondygnacyjnego tj. takiego bez dwukrotnego użycia schodów.
Być może trzeba byłoby już teraz ustalić, czy to jest potrzebne, gdyż efekt widać tylko u osób które posiadają Posejdona. To samo tyczy się oczywiście czerwonych płytek. ;)

Jeśli jest potrzebna jakaś pomoc w kwestii graficznej, chętnie służę pomocą. :)

enost

• Gracz
« Odpowiedź #97 dnia: 13.12.2011, 18:49:09 »
Teraz chyba ciężko kupić Zeusa bez Posejdona, więc chyba nie ma przeciwwskazań, żeby nie używać tych opcji.

Z biegiem czasu wszystko zostanie uzupełnione (przynajmniej mamy taką nadzieję ;)).

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #98 dnia: 13.12.2011, 18:59:23 »
Tak, wszystko zostanie dodane, po prostu jest to mozolna praca i nie chciałem robić wszystkiego naraz.
Strome podniesienie? Dawno nie grałem, mogłabyś Anelg opisać gdzie na przykład ono występuje? A jeszcze lepiej dać jakiegoś screena?

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
  • Not enough minerals.
« Odpowiedź #99 dnia: 13.12.2011, 19:01:15 »
Białe zbocze piramidy wtedy jest na miejscu schodów, ziemek.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto osiem):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem