W ciągu swojego niezbyt długiego życia zauważyłam (wysłyszałam?), że jest kilka takich dźwięków (najczęściej z tła), które powtarzają się w wielu produkcjach – czy to grach, filmach, czy nawet reklamach. Najważniejsze jest w tym jednak to, że wiele z nich pojawiło się również lata temu w dobrze nam znanych grach!
Pierwszym niech będzie odgłos znany z różnych scen magicznych. Aby go odnaleźć, wystarczy zajrzeć do... Zeusa. Dźwięk znajduje się w
Audio/Ambient/Layer1 i nosi nazwę
dark2.
Drugi dźwięk dla odmiany znajduje się w Faraonie. Jest to odgłos drapieżnego ptaka, jego ścieżka to
Audio/Wavs, zaś nazwa –
rock1.
Stosunkowo często pojawia się również odgłos miasta, który w tej grze znajduje się w
Audio/Ambient i nazywa się
housing2.
Skoro już jesteśmy przy ptakach, nie można zapomnieć o chyba najbardziej znanym koncercie ptasząt ever. Fragment słychać nawet w dzwonku SMS blueconnecta

I on znajduje się w pewnej bliskiej nam grze, chociaż w oderwaniu od tematu może być to zaskakujące. Jakiej? Tu na szczęście mogę posłużyć się linkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=kQNwkzACwpEJeszcze jedną znaną ścieżką jest odgłos dziecięcej zabawy, śmiechu. Nie mogę go odnaleźć w całości, ale króciutki fragment (spowolniony) tegoż słychać w odgłosie szkoły z Cezara III.
Podejrzewam, że część tego typu dźwięków znajduje się również w Baldur's Gate 1, ale nie mam w tej chwili tej gry na komputerze.

Zapewne są jeszcze inne dźwięki, ale w tej chwili kojarzę głównie te. Jestem ciekawa, ile równie znanych kawałków istnieje i ilu z nich możemy doszukać się w znanych produkcjach.