Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Błąd - zbyt daleko do spichlerzy  (Przeczytany 181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xmartin86

• Gracz
Błąd - zbyt daleko do spichlerzy
« dnia: 16.05.2026, 11:50:25 »
Mam problem, prawd. to błąd. Po 2-3 godzinach gry zauważyłem, że kupcy nie skupują jedzenie mimo, że spichlerze są wypełnione i są w sąsiedztwie, nawet przy komplecie pracowników. Miasto podupadło i nic z tym nie mogę zrobić. Ktoś się spotkał z tym problemem?

Krymitos

• Gracz
Odp: Błąd - zbyt daleko do spichlerzy
« Odpowiedź #1 dnia: 16.05.2026, 17:03:29 »
Najczęściej tak się dzieje po osiągnięciu limitu przechodniów, ale 2-3 godziny gry to chyba zbyt krótko, żeby dało się przekroczyć ten limit. Dasz radę wstawić jakieś screeny?
Teoretycznie mogłoby się to też zdarzyć na mapie, na której przy jej tworzeniu sztucznie ominięto limit czterech typów żywności, ale to pewnie też nie ten case.

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
  • Not enough minerals.
« Odpowiedź #2 dnia: 16.05.2026, 22:59:39 »
Sprawdź, czy towary nie są ustawione na gromadzenie.

xmartin86

• Gracz
« Odpowiedź #3 dnia: 20.05.2026, 16:00:47 »
Dzięki za podpowiedzi, od czasu do czasu gram w Zeusa. Będzie to już ładnych parę lat, ale nie maiłem jeszcze takiej sytuacji. Mając na myśli limit przechodniów to oznacza, że mam zbyt mało chodników? Próbuję różnych sposobów ale bez większych rezultatów. Chwilowo kupcy zakupują jedzenie, by znowu był przestój. Miasto w zasadzie podupadło a dalej problem się nie rozwiązał. Dodałem zdjęcie gdzie widać agory i spichlerze. Możecie też mi wyjaśnić o co chodzi z czterema typami żywności ?

xmartin86

• Gracz
« Odpowiedź #4 dnia: 20.05.2026, 16:06:56 »
Zauważyłem, że nie chcą kupować marchewki. Tutaj chyba leży sedno problemu. Faktycznie przez przypadek ustawiłem gromadzenie marchewki. Nigdy wcześniej nie korzystałem z tej opcji. Dzięki za pomoc. Problem rozwiązany.

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
  • Not enough minerals.
« Odpowiedź #5 dnia: 23.05.2026, 19:40:40 »
Mając na myśli limit przechodniów to oznacza, że mam zbyt mało chodników? Próbuję różnych sposobów ale bez większych rezultatów.

Nie, jakoś tak przy 15-20 tysiącach mieszkańców gra osiąga limit tego, ile enpeców może być równocześnie wygenerowanych na ulicach. Wtedy wszystko się potrafi sypnąć, bo gra nie może utrzymać łańcuchów dostaw przez własne ograniczenia.

Chwilowo kupcy zakupują jedzenie, by znowu był przestój. Miasto w zasadzie podupadło a dalej problem się nie rozwiązał.

Wiem, że problem już rozwiązany, ale czasem może być za mało pracowników przy dystrybucji towarów. Wtedy trzeba pokręcić tym, które budynki będą pracować (detale w zakładce praca, bodajże 3 od góry jeśli jeszcze dobrze pamiętam.

Możecie też mi wyjaśnić o co chodzi z czterema typami żywności ?

A tutaj to już pozostałość po poprzednich grach Impression Games. Każda mapa/kampania może mieć do czterech rodzajów dostępnej żywności (handel albo własna produkcja). W starszych grach (Cezar i Faraon) rozwinięcie domostw na wyższe poziomy wymagało dostępu do 4 rodzajów żywności. W Zeusie zostało to uproszczone do tylko jednego (nie mam pewności jak jest w Cesarzu, za mało grałem w ten tytuł).

Nigdy wcześniej nie korzystałem z tej opcji.

Tutaj strzelę trochę w ciemno, ale to chyba też pomniejszy błąd gry, tj. ustawiło się samo i tak było do czasu, aż pojawiły się problemy. Opcjonalnie miałeś prośbę o marchew, kliknąłeś opcję odpowiedzialną za gromadzenie towaru na wysyłkę (chyba jest taki, ale głowy w tej chwili nie dam) i zwyczajnie zapomniałeś odznaczyć.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto osiem):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem