Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: W krainie łowów  (Przeczytany 24706 razy)

Neoptolemos

• Gracz
W krainie łowów
« dnia: 11.11.2013, 18:31:50 »
No, dobra. Trochę musiałem pozmieniać, ale powinno być ok.

Zapraszam do grania, oceniania, komentowania :)

Miejsce akcji - Grecja, główne miasto - Kalidon, epizody - 6+2 kolonie, trudność - średnia, chyba.
1/2/3/4/5/6

bazylozaur

• twórca misji
  • Gracz
Odp: W krainie łowów
« Odpowiedź #1 dnia: 11.11.2013, 19:36:26 »
Zadziwiające... wprost niewiarygodne. Albo jesteś moim zaginionym bratem bliźniakiem albo sam nie wiem. To już Twoja druga misja, która jest łudząco podobna do mojej. Najpierw Dzieje Orfeusza - no dobra, przypadek pomyślałem - nie zamieściłem więc swojej. A teraz to! Co najmniej dziwne. Sam nie wiem co w tej chwili czuję. Jakaś mieszanka uczuć - zaskoczenie, złość a jednocześnie podziw. Jestem w lekkim szoku. Jak to możliwe?

Neoptolemos

• Gracz
« Odpowiedź #2 dnia: 11.11.2013, 19:40:58 »
o.O a zamieściłeś swoją? Bo ja nie widziałem... A może gdzieś rzuciłeś sam pomysł, a ja go podświadomie wykorzystałem? :)

Albo wynika to z lektury Gravesa, w końcu jest ograniczona liczba mitów...  :)
1/2/3/4/5/6

bazylozaur

• twórca misji
  • Gracz
« Odpowiedź #3 dnia: 11.11.2013, 19:50:25 »
Już się trochę uspokoiłem. To nie Twoja wina. Nie ściągnąłeś ode mnie pomysłu, bo jeszcze tej misji nie zdążyłem wrzucić, ale i tak się nieco zirytowałem. Najwyżej pozmieniam w swojej co nieco. Co do lektury, to pewnie masz rację, choć ja czytałem Parandowskiego. Owszem, mitów jest ograniczona ilość, ale pierwszy raz spotkałem się z czymś takim żeby w jednej misji było aż tyle podobieństw i nie chodzi mi już tylko o mitologię.

nuhdeen

• Gracz
« Odpowiedź #4 dnia: 11.11.2013, 22:30:23 »
Postaram się zagrać jak najszybciej ;) Może nawet jutro coś napiszę.
Moje misje:
1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
« Odpowiedź #5 dnia: 12.11.2013, 11:41:28 »
Już się trochę uspokoiłem. To nie Twoja wina. Nie ściągnąłeś ode mnie pomysłu, bo jeszcze tej misji nie zdążyłem wrzucić, ale i tak się nieco zirytowałem. Najwyżej pozmieniam w swojej co nieco. Co do lektury, to pewnie masz rację, choć ja czytałem Parandowskiego. Owszem, mitów jest ograniczona ilość, ale pierwszy raz spotkałem się z czymś takim żeby w jednej misji było aż tyle podobieństw i nie chodzi mi już tylko o mitologię.

Czyta twoje myśli i plany na misję, i to jeszcze na odległość? Magia ;)

Dlatego osobiście nie robiłem misji na podstawie mitów, właśnie po to by uniknąć takich rzadkich ale jednak kłopotów.
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

nuhdeen

• Gracz
« Odpowiedź #6 dnia: 12.11.2013, 17:30:33 »
Jetem właśnie w koloni ;) Przejdę do rzeczy - najpierw negatywy:

- mapa miasta macierzystego, las i jeziorko ładnie wyglądają, ale niestety tylko ta część
- w koloni Halikarnas nie ma możliwości wezwania herosa, bo nie można budować muru i bramy

Teraz pozytywy:
+ mapa Halikarnas - cudo! Dlaczego nie zrobiłeś tak pięknej mapki dla Kalidon?
+ teksty są ciekawe, historia wciągająca, chce się grać
+ cele misji, jak na razie, fajne i proste

Tyle na teraz. Jak coś wymyślę, to napiszę ;)

Edit:
W opisie, po mojej koloni, jest napisane, że Haraklesowi udało się ble ble ble... w epizodzie trzeba przywołać Tezeusza :)
Moje misje:

Neoptolemos

• Gracz
« Odpowiedź #7 dnia: 12.11.2013, 18:03:21 »
Szlag. Jednak mi się pomieszali Ci herosi :(

Jak skończysz i będą jeszcze jakieś błędy, to wyślę poprawioną wersję...
1/2/3/4/5/6

bazylozaur

• twórca misji
  • Gracz
« Odpowiedź #8 dnia: 12.11.2013, 18:52:19 »
Przeczytaj jeszcze raz teksty we wszystkich misjach, bo wkradło się też parę błędów - może nie rażących, ale jednak. Poza tym, historię czyta się całkiem przyjemnie. No i dopracuj ciut mapę miasta macierzystego.

nuhdeen

• Gracz
« Odpowiedź #9 dnia: 12.11.2013, 21:09:26 »
Skończyłam.

- Moim zdaniem za dużo epizodów. Patrząc na cele, myślałam, że ten po drugiej koloni jest ostatnim. Jak się bardzo pomyliłam - kolejny epizod. No ten teraz jest na pewno ostatnim. Zonk! Jeszcze jeden. Może pozmieniaj trochę cele, najlepiej zamień przed ostatni z tym po drugiej kolonii ;)
- Posejdon i Zeus atakują za często. Handel ledwo jest dostępny, a tu nagle kolejny atak i nawet nie ma jak kupić runa itd.
- W epizodzie po drugiej kolonii Egipt co chwila zamyka i otwiera handel. Może nie przeszkadza to bardzo, ale za to jest denerwujące
- Mitylena, Cyme i Halikarnas mają tego samego wodza
- Przedostatni epizod: Teby proszę o Atlantę. Mamy miesiąc na jej sprowadzenie - nie wykonalne
- Ostatni epizod: Kalidon żąda dostaw żywności - czyli miasto, ktorym jesteśmy chce żywności. Mały błąd i może się czepiam.

Chyba tyle błędów.

Plusy:
+ Mapka drugiej kolonii, nie pamiętam nazwy - czyli mapki oby dwóch kolonii są extra! Zmień trochę mapę macierzystego. Dodaj jakieś urozmaicenia, pagórek czy coś ;)

Przepraszam, nie lubię krytykować, ale tu jest trochę błędów. Proszę napraw conieco i edytuj mapkę Kalidonu :)
Moje misje:

Neoptolemos

• Gracz
« Odpowiedź #10 dnia: 12.11.2013, 21:32:52 »
- Teksty poprawione (chyba wszystkie)
- Fakty dot. Egiptu, złośliwych bogów "rozrzedziłem" (chociaż chyba miałaś wyjątkowego niefarta, nie powinni się pojawiać aż tak często). Inne wytknięte fakty też poprawiłem
- Przywódcy poprawieni
- Mapkę subtelnie zmieniłem, ale innych pomysłów nie mam, taką miałem wizję tego miasta.

A co do nadmiaru epizodów... ja lubię długie kampanie i wydaje mi się, że jest całkiem logicznie poukładana i trudność się stopniowo zwiększa, więc z ewentualną zmianą zaczekam jeszcze na inne opinie.

W załączniku nowa wersja.

[Załącznik przeniesiony do pierwszego posta.]
1/2/3/4/5/6

nuhdeen

• Gracz
« Odpowiedź #11 dnia: 12.11.2013, 22:34:47 »
Taka mała zmiana, a od razu lepiej :)
Moje misje:

Neoptolemos

• Gracz
« Odpowiedź #12 dnia: 13.11.2013, 10:48:51 »
Czy mogę prosić admina (ziemek?), żeby wrzucił do pierwszego posta poprawioną wersję? Żaby nie ściągać niepotrzebnie tej z błędami.
1/2/3/4/5/6

Karol

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18.11.2013, 11:14:22 »
Bardzo mi się podobała ta kampania, nie rozumiem opinii nie których graczy że mapa jest za długa? Moim zdaniem im dłuższa tym lepsza.  Jeśli chodzi o mapę mi jak najbardziej odpowiadała ponieważ było dużo miejsca na budowę, nie trzeba było się głowić na planem budowy, jeśli chodzi o historie Kalidonu to również duży plus wciągnęła mnie nawet ta opowieść i na pewno się na tym natrudziłeś. Jedyny minus jaki ja zauważyłem to taki że było za mało nacji dodałbym jeszcze jakiś Persów może Atlantydę na Krecie? żeby bardziej urozmaicić pole walki, więcej zastrzeżeń nie mam.
Podsumowując to gratuluje Ci przede wszystkim chęci i pomysłów, a moja ocena to 8/10.

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #14 dnia: 18.11.2013, 13:19:11 »
Tak tylko wpadam by powiedzieć że dzisiaj sobie 'W Krainie Łowów' pogram, bo widzę różnorakie opinie, toteż muszę dokładnie sprawdzić kampanię samemu :D

nuhdeen

• Gracz
« Odpowiedź #15 dnia: 18.11.2013, 13:24:58 »
Misja podoba mi się, jest dobra. Te błędy nie były nie wiadomo jakie wielkie. Ja też mam pecha co do ataków Bogów - lubią mnie atakować :)
Moje misje:

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #16 dnia: 18.11.2013, 19:31:52 »
Jak powiedziałem tak uczyniłem, a teraz recenzja:

Kampania jest po prostu wspaniała. Nie wiem naprawdę, dlaczego ludzie narzekają że misja jest za długa - według mnie dodanie wątku Tebańskiego tylko uprzyjemniło rozrywkę. W sumie całą opowieść, od początku do końca, bardzo przyjemnie się czytało i z niecierpliwością czekałem na następny epizod, a te pojawiały się dość szybko.

Mapa miasta macierzystego jest bardzo ładna - pierwszy raz poczułem się że las to 'las', a nie kępka drzew. Halikarnas z kolei przyprawił mnie o westchnięcie ale okazało się, że na wszystko było miejsce i jeszcze sporo zostało.

Bogowie nie sprawili mi większych trudności - Zeus pojawił się w ostatnim epizodzie ze trzy razy, a Hera nawiedziła Megarę bodajże raz zanim nie ukończyłem celów misji.

Jedyny minus to to, że w ostatnim epizodzie naprawdę bardzo mi się dłużyło czekanie na pojawienie się zadań. Normalnie uprzyjemniłbym sobie czekanie podbijaniem wrogich miast ale i tych w końcu zabrakło ;D

Z czystym sumieniem wystawiam 5-, a gdyby nie długi czas oczekiwania na zadania w ostatnim epizodzie plus garść literówek i brakujących słówek, byłoby całe 5. Osobiście stwierdzam jest to najlepsza z misji, którą zassałem z n-gry, a przynajmniej najlepsza z tych, w które grałem ostatnimi czasy :)

PS: Będzie więcej? :D

Neoptolemos

• Gracz
« Odpowiedź #17 dnia: 19.11.2013, 17:10:33 »
To miło :)

Następne 2-3 misje w planach. Ale następna, żeby tym razem nie psuć bazylozaurowi humoru, będzie na Atlantydzie i nie będzie oparta na mitach :) za to mocno powiązana z fabułą oryginalnych misji, ale więcej nie powiem.
1/2/3/4/5/6

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre cztery):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre szesc):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto-dwa):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem