Nieśmiertelne Gry Szukaj
Nieśmiertelne Gry

Autor Wątek: Anno 117 Pax Romana  (Przeczytany 133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Anno 117 Pax Romana
« dnia: 31.05.2026, 22:24:07 »
Kupiłem Anno 117 na premierę, ale po paru godzinach gry (gdy moje miasta i miasta rywali zamieszkiwało coraz więcej ludzi) mój komputer już nie dawał rady. Wróciłem do gry kiedy kupiłem nowy komputer (choć nawet w nowym komputerze wiatraczki muszą chodzić na pełnych obrotach w trakcie gry).

Na początku trochę się odbiłem. Chyba z wiekiem poznawanie i uczenie się nowych gier przychodzi mi z większym wysiłkiem. Jednak z czasem było tylko lepiej. Teraz mogę powiedzieć, że Anno 117 bardzo mi się podoba.

Praktycznie każdy budynek oddziałuje na inne budynki w pobliżu. Na początku myślałem, że chodzi tylko o domy, ale nie - chodzi o każdy budynek. Istotne jest, że efekty pozytywne danego typu budynku nie sumują się (np. efekt tkalni: +1 do przychodów z każdego budynku w pobliżu - kilka tkalni to nadal tylko +1). Efekty negatywne jednak sumują się (np. piekarni: -2 do bezpieczeństwa przeciwpożarowego - pięć piekarnia to już -10 na KAŻDY budynek w pobliżu). Dlatego najlepiej budować budynki z potrzebnymi efektami pozytywnymi tam gdzie jest dużo budynków (najczęściej domów - bo są najmniejszymi budynkami), a budynki z negatywnymi efektami stawiać, gdzieś bliżej lasów czy pól uprawnych, gdzie budynków jest mało. Istotne jest także, że kiedy budynek nie pracuje, jego efekty przestają działać - nawet jeśli powodem niedziałania jest pełny magazyn i brak możliwości odstawienia towarów.

Atrybutów jest kilka:
  • przychód
  • populacja
  • wiedza
  • wiara
  • prestiż
  • zdrowie
  • zadowolenia
  • bezpieczeństwo przeciwpożarowe

Na początku nie rozumiałem jak to wszystko działa. Myślałem, że +1 do populacji zwiększa ilość mieszkańców i tym samym pośrednio przychód - ale nie - zwiększenie jednego atrybutu nie zwiększa pośrednio innych. Efekty zwiększające populację zwiększają tylko ilość siły roboczej.

Największym budynkiem możliwym do zbudowania jest amfiteatr. Podobnie jak światowa wystawa w Anno 1800 do budowy tego budynku niezbędne są setki ton materiałów budowlanych. Budowa odbywa się w 3 etapach, każdy trwa całkiem sporo czasu i wymaga dużo siły roboczej (na każdym etapie siły roboczej innego poziomu - wyzwoleńców, plebejuszy, ekwitów). A do działania amfiteatru niezbędni są patrycjusze. Efekty amfiteatru oddziałują na każdy budynek na wyspie (bez znaczenia na odległość).

Dzięki wiedzy można dokonywać odkryć i odblokowywać nowe efekty - funkcjonalność znana już z kilku poprzednich odsłon Anno. Jednak wiara jest czymś nowym. Jak to w starożytnym Rzymie było - można czcić wielu bogów. Na każdej wyspie można wybrać innego boga. Po osiągnięciu pewnej ilości punktów wiary pewne efekty się uruchamiają. Dodatkowo bóg z największą ilością punktów wiary uruchamia jeden specjalny efekt globalny.

Prowadzenie działań militarnych jest moim zdaniem zrobione całkiem praktycznie. Po desancie wojsk na wyspę trzeba przejąć "willę namiestnika" (specjalny budynek, można wybudować tylko jeden na wyspie). Gdy się ją przejmie i utrzyma przez jakiś czas wyspa zostaje przejęta. Po przejęciu jest kilka opcji:

• zwasalizowanie wyspy - to tak naprawdę stan domyślny, stan w którym nie ma się kontroli nad wyspą, nie ponosi się żadnych kosztów, jest jakby "zamrożona" i czeka na decyzje
  • zrównanie z ziemią - wszystkie budynki są niszczone, zostaje tylko magazyn - może wpływać negatywnie na stosunki dyplomatyczne
  • przejęcie wyspy wraz zabudową - wymaga to jednak wydania denarów, lub poświęcenia pewnej ilości punktów reputacji u cesarza

Warto wspomnieć, że wyspy rywala (a dokładniej wszystko co przeciwnik posiada) można (pod pewnymi warunkami) przejąć wykupując je - choć trzeba przyznać, że kwota jest całkiem wysoka.

I tutaj trzeba wspomnieć o cesarzu. Dzięki dobry stosunkom z cesarzem (zapewnianym przez wykonywania zadań i podejmowanie decyzji, które cesarzowi się podobają) otrzymuje się pewne benefity (np. niższe ceny kupna towarów czy specjalistów). Najistotniejszym moim zdaniem jest benefit otrzymywany przy maksymalnie możliwym poparciu cesarza - to jest możliwość wykupienia rywali. Potrzebnych do tego jest wiele denarów, ale po wykupieniu otrzymuje się wszystko co miał rywal - wszystkie wyspy, wszystkie statki, wszystkie oddziały wojskowe. (W moim przypadku jednego z rywali wykupiłem za około 22 miliony denarów, a drugiego za 38 milionów denarów.)

Nowością, którą można porównać do elektryczności w Anno 1800 są akwedukty. Dostęp do wody umożliwiany dzięki akweduktom jest niezbędny np. w łaźniach czy na forum. Plantacjom daje bonus do produkcji upraw. Ponadto budynki wokoło otrzymują +3 do bezpieczeństwa przeciwpożarowego.

Albion to odblokowywany po pewnym czasie sektor, w którym można produkować inne towary niż w pierwszym sektorze - Lacjum. Ponadto ludność można rozwinąć na dwa sposoby - celtycką i zromanizowaną. Przy czym obie mogą współistnieć na tej samej wyspie. Potrzeby mieszkańców Albionu są inne niż w Lacjum (nawet tych zromanizowanych). Warto wspomnieć, że nawet jeśli mieszkańcy nie potrzebują budynku danego typu (np. Celtowie nie potrzebują do rozwoju łaźni) to czasem warto mimo tego zbudować ten budynek (w przypadku łaźni daje ona duży bonus do zdrowia i bezpieczeństwa przeciwpożarowego).

W pierwszym dodatku o nazwie Popielne Proroctwa (Prophecies of Ash) sektor Lacjum został powiększony, kilka nowych wysp w tym wyspa Cinis - największa wyspa. Oraz możliwość zatrudniania specjalistów, którzy mogą zwiększyć żyzność wyspy (również z poziomu 0 - więc praktycznie na każdej wyspie można uprawiać wszystkie typy upraw rolniczych, a nawet wydobywać z kopalni pierwotnie niedostępne surowce. Potrzebne do tego są oficja, ale ich limit można z czasem zwiększać.

Nowością są także okresowe wybuchy wulkanu, które powodują duże spadki w produkcji upraw zaraz po wybuchu, ale po jakimś czasie dają bonus (z powodu zwiększenia żyzności dzięki "ziemi wulkanicznej"). Wybuchy wulkanów zwiększają także ryzyko pożarów oraz niezadowolenie mieszkańców.

W Anno 117 dostępnych jest wiele budowli upiększających. Niestety nie mają one żadnego wpływu na wyspę i ich mieszkańców. Na zrzucie ekranu poniżej - kilka upiększeń wokół amfiteatru.

Ciekawostką jest, że po zbudowanych miastach można się "przejść". Po wciśnięciu [Ctrl] + [Shift] + [R] pojawia się postać którą możemy sterować.

W pewnym momencie postanowiłem sprawdzić jaka jest maksymalna możliwość przychodu, którą można uzyskać z pojedynczego domu. Udało mi się osiągnąć 90 denarów zapewniając wszystkie towary i zaspokajając wszystkie potrzeby. Potrzebnych było do tego jednak kilkanaście budynków w okolicy (działających!), których efektem jest zwiększenie przychodu. Zbudowanie wszystkich takich budynków w pobliżu wszystkich domów nie jest w praktyce możliwe, więc praktyczny maksymalny przychód jest trochę mniejszy.

Widok zmieniającej się w trakcie rozgrywki minimapy (w pewnym momencie mapa się powiększa - to efekt dodatku Popielne Proroctwa).

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Odp: Anno 117 Pax Romana
« Odpowiedź #1 dnia: 01.06.2026, 08:42:27 »
(Załączniki)

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto osiem):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem