Nieśmiertelne Gry Szukaj
Nieśmiertelne Gry

Autor Wątek: [Mod] Disciples II Dzieje Neveendar - Zwiastun Mroku  (Przeczytany 126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
Ponownie daję oznakę istnienia na forum i przynoszę kolejne ciekawe znalezisko. Przesłuchiwałem filmiki ze swojej playlisty zaległości na youtube'ie, gdy moją uwagę przykuł filmik o Disciples II zatytułowany "Disciples 2 Dzieje Nevendaar MOD ...". W mojej pamięci wyskoczyła informacja, że mam zapisanych parę stron z modami do tejże gry i zaintrygowany otworzyłem ów filmik. Jego zawartość wzięła mnie z całkowitego zaskoczenia.

W dużym skrócie: jeden z naszych rodaków od około ośmiu lat dłubie w kodzie gry i zdołał wprowadzić sporo ciekawych zmian. Nowe umiejętności dla dowódców, dodatkowe budynki w stolicach, nowe jednostki i przebalansowanie istniejących jednostek (głównie względem statystyk i umiejętności), nowe artefakty, neutralne (tj. nieprzypisane do żadnej frakcji) zaklęcia i prawdopodobnie jeszcze więcej zawartości niewymienionej na oficjalnej stronie moda.

Nie mogę opisać wszystkiego, ponieważ a) nie testowałem moda osobiście i b) opis ilością tekstu byłby pewnie porównywalny do mojej pracy licencjackiej (35 stron). Zamiast tego podczepiam niżej link do playlisty, gdzie letsplayer/streamer ogrywa ów mod w każdej odsłonie (obecna wersja to 4.9).

[LINK DO OFICJALNEJ STRONY MODA]
[MOD NA NEXUSMODS]
[LINK DO PLAYLISTY]

I tym akcentem znikam na kolejne pół roku.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Odp: [Mod] Disciples II Dzieje Neveendar - Zwiastun Mroku
« Odpowiedź #1 dnia: 21.08.2026, 19:16:55 »
Dzięki za linki. Zawsze miło zobaczyć ludzi grających w "stare" gry tak jak ja. :)
Disciples grałem - pamiętam Disciples 2 Powrót Galleana - ale nie wkręciłem się widocznie na tyle by do niego wracać (choć raz próbowałem, to jednak się z jakiegoś powodu odbiłem dosyć szybko).

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
Odp: [Mod] Disciples II Dzieje Neveendar - Zwiastun Mroku
« Odpowiedź #2 dnia: 24.08.2026, 23:10:53 »
Ja tam wolałem właśnie Disciples 2 nad Heroes 3, bardziej podpasował mi ten mroczny klimat dodatkowo podkreślony przez tło fabularne opisane w instrukcji (wersja z Kolekcji Klasyki zawierała wzmianki o wydarzeniach z uniwersum spisanych przez mnicha, któremu objawiono wizję apokalipsy - detale trochę się zatarły w pamięci, ale to o mnichu dalej tam siedzi :D). Powrót Galleana trochę odstawał względem estetyki od podstawki, ale dało się grać w kampanię elfów.

Swoją drogą ciekawe, czy da się z tym modem normalnie grać podstawowe kampanie.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto osiem):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem