Nieśmiertelne Gry Szukaj
Nieśmiertelne Gry

Autor Wątek: Remaster Stunt GP  (Przeczytany 4678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
  • Not enough minerals.
Remaster Stunt GP
« dnia: 05.06.2025, 21:05:45 »
Nostalgicznie wspominając sobie to i owo przez przypadek natrafiłem na fanowski projekt wskrzeszenia Stunt GP, gry bardzo podobnej do kultowego dla niektórych Re-Volta (dla mnie np. nie jest, gdyż nigdy nie miałem z nim styczności :P).

Całość jest robiona na silniku Unity i póki co oferuje funkcje na poziomie rozszerzonego dema (brak trybu Arcade i Mistrzostw, za to od początku są odblokowane wszystkie pojazdy (w demie były tylko 3)) i trochę nowego (całkiem sporo tras wykonanych przez fanów gry + edytor do tworzenia własnych oraz tryb multiplayer przez sieć (oryginalna gra ma tylko splitscreena)). Co prawda silnik fizyczny trochę kuleje, ale jest to projekt ciągle rozwijany i takie rzeczy prędzej czy później zostaną dopracowane.

Projekt jest całkowicie darmowy z opcją przelania datków dla developera. Jako zagorzały fan oryginału powiem, że gratis to uczciwa cena, jeśli chcesz pościgać się autkami RC, a nie masz ochoty na Re-Volta zaś Big Scale Racing jest dla Ciebie za nudne.

[LINK]

Mała uwaga, gra posiada język polski, ale chyba przestawia on grę w tryb dema tj. ścigają się tylko boty.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Odp: Remaster Stunt GP
« Odpowiedź #1 dnia: 06.06.2025, 22:11:02 »
Lubiłem tą grę! Ostatnio próbowałem ją dostać, ale nigdzie nie mogłem jej znaleźć. Znalazłem tylko możliwość głosowania, żeby dodali Stunt GP na GOG.com: https://www.gog.com/dreamlist/game/stunt-gp
Ciekawe czy kiedyś będzie można kupić tam tą grę.

Zawsze fajnie słyszeć, że takie projekty powstają. :)
Widzę, że nawet kod źródłowy projektu udostępnia na githubie.

Przy takich projektach często się zastanawiam jak to jest z prawami autorskimi. Często fanowskie projekty są robione w taki sposób, żeby używać oryginalnych plików gier, które nie są dołączone w fanowskim projekcie bezpośrednio - przez co wymuszą się posiadanie oryginalnej gry. Jednak Stunt GP chyba nigdzie nie da się teraz kupić, więc dopóki tak jest ten projekt może zawierać w sobie pliki gry (dopóki będzie to projekt niekomercyjny).

KazuaR

• Gracz
  • Not enough minerals.
« Odpowiedź #2 dnia: 08.06.2025, 19:34:05 »
Lubiłem tą grę! Ostatnio próbowałem ją dostać, ale nigdzie nie mogłem jej znaleźć. Znalazłem tylko możliwość głosowania, żeby dodali Stunt GP na GOG.com: https://www.gog.com/dreamlist/game/stunt-gp
Ciekawe czy kiedyś będzie można kupić tam tą grę.

Ja tam dalej mam gdzieś zachomikowaną swoją płytę z KŚ Gry. Na Allegro jest parę ofert kupna płyty, ale ma to rozstrzał cenowy jak stąd do Marsa. Można też znaleźć instalator na stronach z abandonware, ale tam to różnie może być. Co do GOG - może kiedyś się uda, ale w tym tempie to pewnie zajmie kilkanaście lat (poza tym nie wiem ile głosów potrzeba, aby przyklepali grę :P).

Jednak Stunt GP chyba nigdzie nie da się teraz kupić, więc dopóki tak jest ten projekt może zawierać w sobie pliki gry (dopóki będzie to projekt niekomercyjny).

Ot, urok tego, że Microprose/Team 17 woliło skupić się głównie na Wormsach. Szkoda, po Stunt GP mam nieco wyśrubowane wymagania względem ścigałek RC. xD

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #3 dnia: 08.06.2025, 21:06:26 »
Właśnie sobie zainstalowałem demo Stunt GP z KŚ Gry z kwietnia 2001. Śmiga się aż miło. :)
Widzę, że pełna wersja była w numerze z października 2002. Hmm, wtedy chyba przerzuciłem się na CD-Action. Kupowanie dwóch czasopism w tamtym czasie było poza moim zasięgiem. ;)

Wormsy są na GOGu, nawet zremasterowali wersję w którą grałem najwięcej: https://www.gog.com/en/game/worms_world_party_remastered
Może Stunt GP też tak zrobią. ;)

KazuaR

• Gracz
  • Not enough minerals.
« Odpowiedź #4 dnia: 09.06.2025, 18:11:37 »
Jeśli mają w planach robić faktyczny remaster, to wg czasu między WWP i jego remasterem (nie żeby to był jakiś wyznacznik) spóźniają się z remasterem SGP już o dekadę. :D

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #5 dnia: 09.06.2025, 21:59:16 »
Hmm, to może kupię sobie płytkę z jakiegoś czasopisma. ;) Podobno była pełna wersja Stunt GP nie tylko w KŚ Gry, ale też Play i chyba jeszcze gdzieś.

KazuaR

• Gracz
  • Not enough minerals.
« Odpowiedź #6 dnia: 11.06.2025, 19:23:11 »
Na allegro jest głównie wersja z Play! plus wersja na PS2 i Sega DreamCast, chociaż te drugie to drogo wystawione.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre piec):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem