Nieśmiertelne Gry Szukaj
Nieśmiertelne Gry

Autor Wątek: Łowcy dźwięków  (Przeczytany 8727 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
  • Lurker? Zaglądaczka? Nieważne :P
Łowcy dźwięków
« dnia: 17.12.2011, 10:43:09 »
W ciągu swojego niezbyt długiego życia zauważyłam (wysłyszałam?), że jest kilka takich dźwięków (najczęściej z tła), które powtarzają się w wielu produkcjach – czy to grach, filmach, czy nawet reklamach. Najważniejsze jest w tym jednak to, że wiele z nich pojawiło się również lata temu w dobrze nam znanych grach!

Pierwszym niech będzie odgłos znany z różnych scen magicznych. Aby go odnaleźć, wystarczy zajrzeć do... Zeusa. Dźwięk znajduje się w Audio/Ambient/Layer1 i nosi nazwę dark2.

Drugi dźwięk dla odmiany znajduje się w Faraonie. Jest to odgłos drapieżnego ptaka, jego ścieżka to Audio/Wavs, zaś nazwa – rock1.
Stosunkowo często pojawia się również odgłos miasta, który w tej grze znajduje się w Audio/Ambient i nazywa się housing2.

Skoro już jesteśmy przy ptakach, nie można zapomnieć o chyba najbardziej znanym koncercie ptasząt ever. Fragment słychać nawet w dzwonku SMS blueconnecta :) I on znajduje się w pewnej bliskiej nam grze, chociaż w oderwaniu od tematu może być to zaskakujące. Jakiej? Tu na szczęście mogę posłużyć się linkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=kQNwkzACwpE

Jeszcze jedną znaną ścieżką jest odgłos dziecięcej zabawy, śmiechu. Nie mogę go odnaleźć w całości, ale króciutki fragment (spowolniony) tegoż słychać w odgłosie szkoły z Cezara III.

Podejrzewam, że część tego typu dźwięków znajduje się również w Baldur's Gate 1, ale nie mam w tej chwili tej gry na komputerze. ;)

Zapewne są jeszcze inne dźwięki, ale w tej chwili kojarzę głównie te. Jestem ciekawa, ile równie znanych kawałków istnieje i ilu z nich możemy doszukać się w znanych produkcjach. ;)

KazuaR

• ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Gracz
  • Not enough minerals.
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #1 dnia: 17.12.2011, 11:28:01 »
Pewnie w paru przewinął się tak zwany "krzyk Wilhelma". Dość często umieszczany w filmach i grach, np. w pierwszym StarCraft-cie. [Tutaj] jest lista jego pojawień się w grach lecz w większości są na niej nowe produkcje.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #2 dnia: 17.12.2011, 11:28:41 »
Też mnie to trochę dziwi, że używane są takie dźwięki w tak wielu miejscach. Wydaje mi się, że są to dźwięki wyprodukowane przez kogoś na sprzedaż i osoby kupujące go nigdy nie pomyślały by kupić go na wyłączność, bo to przecież coś tak małego, krótkiego.
Wydaje mi się, że słyszałem wiele dźwięków z Anno1602 poza nią, dwa przykłady zamieszczam w załączniku.
Z innej strony - będąc w sklepie słyszałem jak ktoś uruchomił zabawkę (nacisnął na tułów) i mógłbym przysiąc, że dźwięki jakie ta zabawka wydawała, gdzieś już słyszałem.

enost

• Gracz
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #3 dnia: 17.12.2011, 15:00:22 »
Wg mnie taki był ogólny zamysł, żeby nie "wynajdywać koła od nowa", bo duża część otaczających nas dźwięków brzmi podobnie i mało kto zwraca na nie jakąś większą uwagę. Jeśli kogoś interesuje może poszukać w różnego rodzaju bibliotekach (bankach) dźwięków.

Ten dźwięk z Zeusa (dark2) słyszałem chyba tylko raz poza grą, w filmie "Starcie Tytanów" z 2010 roku. Ten drugi dźwięk, z Faraona (rock1), też słyszałem w jakichś filmach, ale nie pamiętam tytułów.

Z charakterystyczny dźwięków to znam jeszcze odgłos przesuwanego głazu i wiwatu.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #4 dnia: 17.12.2011, 15:07:08 »
Też mnie to trochę dziwi, że używane są takie dźwięki w tak wielu miejscach. Wydaje mi się, że są to dźwięki wyprodukowane przez kogoś na sprzedaż i osoby kupujące go nigdy nie pomyślały by kupić go na wyłączność, bo to przecież coś tak małego, krótkiego.

Hm, o ile mi wiadomo, umowy licencyjne wyraźnie mówią o zastrzeżeniu wszystkich części programu i powołują się przy tym na prawo międzynarodowe. Z drugiej strony, jakie prawa dotyczą wersji demo? Tak BTW to grupa Creative Commons powstała w 2001 roku, więc można się domyślać, że wcześniej podejście do materiałów musiało być nieco odmienne.

Wydaje mi się, że słyszałem wiele dźwięków z Anno1602 poza nią, dwa przykłady zamieszczam w załączniku.

Ten pierwszy przykład kojarzy się z Disneyem, ale głowy nie dam, że nie istnieje nic wcześniejszego. ;) Drugi natomiast może być kolejnym fragmentem tego, o czym pisałam pod koniec pierwszego posta.

@ enost: Głazu? A jeżeli chodzi o wiwat, czy nie chodzi przypadkiem o coś podobnego do tego poniżej?

enost

• Gracz
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #5 dnia: 17.12.2011, 15:34:41 »
Nie wiem, mnie się kojarzy z głazem i często słyszę to w takim znaczeniu w grach.

Nie to nie to. Ogólnie różnego rodzaju owacje trudno od siebie odróżnić, jednak ten jeden dźwięk jest bardzo charakterystyczny. Zresztą sama możesz porównać, oba dźwięki są w poprzedniej wiadomości.

Anelg

• Nie do końca
  • Gracz
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #6 dnia: 17.12.2011, 16:29:52 »
Odnośnie głazu – ano rzeczywiście :)

http://vectorpark.com/levers/

Powyżej jest taka drobna gierka, należy doprowadzić do sytuacji gdzie każdy obiekt wisi na wieszakach i żaden nie dotyka wody (a ja trafiłam na bug, no ale nieważne). I o cóż dalej chodzi? Po kilku turach przylecą ptaki, które mają w tym przeszkadzać, ale ich obecność wnosi pewien dosyć miły akcent. Nieprawdaż? ;)

enost

• Gracz
Łowcy dźwięków
« Odpowiedź #7 dnia: 17.12.2011, 17:56:23 »
Mnie się jeszcze przypomniało, że w Knights and Merchants głos konających żołnierzy jest taki sam, jak głos zabijanych kurek w Kurce Wodnej.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Stolica Polski (malymi literami) (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe dwadziescia dwa):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe osiemdziesiat trzy):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem