Nieśmiertelne Gry Szukaj
Zeus Pan Olimpu

Autor Wątek: Kraj Minosa? A co to takiego?  (Przeczytany 12960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
Kraj Minosa? A co to takiego?
« dnia: 08.01.2017, 02:50:11 »
Bałem się, że kiedyś ten dzień nadejdzie i proszę... właśnie skończyłem testy swojej pierwszej kampanii i wszystko wygląda dobrze, więc od razu się dzielę nią z Wami. Ciężko mi określić jej poziom trudności, ale zaliczyłbym ją jako raczej łatwą. Macie do dyspozycji 9 epizodów miejskich i jeden kolonialny. Kampania opowiada historię Minotaura w wersji jaka była najpopularniejsza w starożytnej Grecji, ale poza tym jest tam wiele wymyślonych konfliktów z innymi miastami czy bogami.

W dziale "Downloads"nie można zakładać tematów (chyba), wiec liczę, ze w razie czego ktoś mi ten temat tam"przeniesie".

Jeszcze raz proszę o wyrozumiałość, gdyż to moja pierwsza zabawa z edytorem, a teraz zapraszam do gry.

Haspen

• Gracz
  • Panie Peasley, gdzie jest mój Earl Grey?
Odp: Kraj Minosa? A co to takiego?
« Odpowiedź #1 dnia: 08.01.2017, 09:50:58 »
Zazwyczaj pakujemy tutaj misje zip'em niż rar'em bo były raporty że archiwum popsute czy coś, ale to tak na przyszłość ;)

Ściągnąłem i postaram się zagrać a potem ocenić :)
World of Horror - a reszta gier może się schować :P
Czym się mogę pochwalić na N-Gry.pl - Misje i gry otwarte (2010-2019)

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #2 dnia: 08.01.2017, 10:10:49 »
Cóż, pograłem, a raczej nie pograłem. Widać jak na dłoni że ani razu misji nie przetestowałeś, gdyż już w pierwszym epizodzie zauważyłbyś rażące błędy:

1. Nie ma możliwości polowania na zwierzynę, a tym samym spełnienia celu 'Produkcja 12 Mięsa na rok'. Sprawdziłem w edytorze - zapomniałeś włączyć 'Mięso' w Bogactwach Miasta.
2. Nie ma możliwości handlu z Miletem i resztą miast. To dlatego że nie ustawiłeś na morzu znaczników Początek/Koniec Rzeki, które są wymagane by na danym akwenie pojawiały się statki handlowe.
3. Tak z czepialstwa: epizodów w mieście macierzystym jest nie 9, a 10: 8 przed kolonią i 2 po kolonii.

Popraw te błędy, może zagraj 2 czy 3 razy od początku do końca by sprawdzić czy innych błędów nie ma, i zamieść poprawioną wersję.

PS: Jak na pierwszy raz, mapka miasta macierzystego całkiem ładna, tak samo mapa Świata też schludnie wyglądająca.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
« Odpowiedź #3 dnia: 08.01.2017, 13:14:58 »
O nie, to znaczy, że jest jakiś błąd, bo wysłałem Wam wcześniejszą wersję misji, a nie wersję finalną. Postaram się naprawić to jak najszybciej.

EDIT: spróbuję wrzucić pod inną nazwą tę kampanię, bo może jakiś błąd jest w którymś z plików, ale u mnie ta kampania, a równocześnie ta, którą wrzuciłem jest w finalnej wersji i bez problemu można w nią grać, bo przeszedłem ją całkowicie 3 razy.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
« Odpowiedź #4 dnia: 08.01.2017, 13:31:46 »
Tutaj jest ostateczna wersja kampanii, przepraszam za poprzedni problem, ale nie mam pojęcia czemu tak się stało i nieodpowiedni plik został wysłany, bo u mnie ten sam plik wygląda inaczej. Dla "czystego" i nowego zapisu zmieniłem nazwę kampanii - teraz chyba niemożliwe jest wysłanie innej wersji skoro ta jest jedyna. :)

Tym razem wrzuciłem ją w .zip ;)

Załącznik przeniesiony do pierwszej wiadomości w tym wątku.

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #5 dnia: 13.01.2017, 21:44:31 »
No to rzucę okiem na tą misję. :)

Pierwszy tekst dobrze napisany, znalazłem jedna literówkę - chyba "srtyj" - zamiast stryj.

Ciekawy pomysł na urozmaicenie mapki labiryntem ;)

Chyba pierwszy raz widzę orychalk na mapie na prawach greckich. Rozumiem, że to dla urozmaicenia - nie da się go wykorzystywać, prawda?

Strumyk bardzo ładnie wygląda. Skały wokół niego pełne miedzi i srebra. Pomysł na podzielenie mapy też ciekawy - stawiając drogi koło strumyka podpowiadasz jak dostać się do oddzielonych od reszty mapy łąk. To wszystko bardzo mi się podoba, ale reszta mapy troszkę "czarno-biała", albo drzewo, albo pustkowie, albo woda, nie ma takich łagodnych, naturalnych przejść między nimi, fajnie jakbyś mniejszym pędzelkiem trochę to podrasował i poużywał tego zielonego - nie pamiętam jak to się nazywa - tego co pod drzewami zwykle jest. ;)

Specjalnie postawiłeś wszystkie punkty ryb tak blisko siebie? Stawiając przystanie rybackie trochę dalej mają spory kawałek do pokonania, żeby dostać się do ryb.

Drewno, które można eksportować do 3 miast - łatwy zarobek, by osiągnąć cele pierwszego epizodu.
Czasami mam ochotę na takie wolniejsze misje. Gdzie miasto rozrasta się powoli, każdy epizod jest niewielkim krokiem naprzód. Chyba ostatnio na coś takiego mam właśnie mam ochotę. ;) Pierwszy epizod mi się spodobał, jego spokój. Chociaż może tego tak nie planowałeś, ale ukończyłem ten epizod mając w miescie tylko domki na poziomie chat.

Ateny jako wasal od początku - nie wiem jak to było dokładnie - ale pamiętam to, że Ateny musiały oddawać po kilka dziewcząt i chłopców. Więc ma to jakiś sens. O to Ci chodziło? Nie za wcześnie jednak na to - już w pierwszym epizodzie?

Na koniec pierwszego epizodu - w tekście fabuły - myślałem, że to Minotaur się odezwał, niestety to nie był on. ;)

Narazie tyle ode mnie. Fajnie się zapowiada, jak będę miał trochę czasu to zagram dalej.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
« Odpowiedź #6 dnia: 14.01.2017, 00:15:34 »
Tak, nie da się go wykorzystać Grekami, więc stosuję go tylko w celu urozmaicenia mapy, bo czemu nie? :)

To zielone to "zarośla", ale nie wiem czemu czasami po prostu przestają mi w edytorze działać i nie ma efektu ich używania.

Co do Aten - tak jak mówisz, płaciły daninę w postaci dziewcząt, ale, że według fabuły kilka pierwszych epizodów rozgrywa się w ok. rok lub najwyżej dwa to dałem im status wasala od początku. Choć z tego co pamiętam to po zabiciu Minotaura Ateny przestają być wasalem. :)

Jest to moja pierwsza przygoda, zrobiona testowo. Traktuję ją raczej jako próbną grę; czy w ogóle zadziała, jak inni skomentują mapki które robię, co poprawić w przyszłości itd. :)
Pracowałem i nadal robię drugą kampanię korzystając z uwag do tej oraz wyciągając wiele informacji z czytania całego tego forum od obsługi edytora po komentarze do innych przygód.  Jeszcze przeglądam w edytorze kampanie, które już przeszedłem (te w które nie grałem zostawiam by nie psuć sobie przyjemności w przyszłości :) ), a do tego mam coraz więcej pomysłów, które wprowadzam w życie, więc druga z pewnością będzie lepsza od tej. :)

Ostatnio trafiłem na fantastyczny, nieznany mi wcześniej mit, nie będę zdradzał o czym on jest, ale w sumie to on spowodował moje zainteresowanie edytorem i na pewno oprę na nim grę. To będzie właśnie taka wolna gra, mimo małej ilości epizodów i pełno malutkich kroczków. :)

UWAGA SPOILER!
Ryby są blisko siebie, bo przystanie domyślnie powinny być po lewej stronie mapy, a w zatoce poniżej porty handlowe. Uciekłem się do tego zabiegu by zasugerować graczom lokalizacje niektórych budynków, ponieważ mniej więcej na środku wybrzeża znajdują się miejsca na przystanie trier. Jeśli triery tam nie staną to nie zdążą dopłynąć do miejsca z którego przypłyną wrogowie, a zdecydowanie łatwiej będzie ich zniszczyć na wodzie.
Podobnie z pieniędzmi - w pewnym momencie, kiedy zacznie się gra bardziej militarna, ataki będą stanowiły wielki problem i odparcie dwóch na raz będzie wielkim wyzwaniem. Dlatego:
1) atakują nas z morza, więc możemy zniszczyć jakieś okręty zanim dopłyną do brzegu
2) mają jeden punkt desantu (plaża), więc możemy przygotować wojska i fortyfikacje na lądzie.
3) łatwy zarobek przez całą grę to pieniądze na okupy w ostatnim epizodzie

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #7 dnia: 14.01.2017, 12:17:32 »
Jeśli zarośla przestają działać, wciskamy ctrl+lewy przycisk myszy; zazwyczaj usuwa to zarośla, w tym przypadku je 'odblokuje' i wtedy lewym przyciskiem myszy już można stawiać zarośla :)

Tak samo działa to z niemożnością postawienia kamieniołomów - ctrl+mysza i już można stawiać.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
« Odpowiedź #8 dnia: 14.01.2017, 16:07:53 »
Dzięki za radę, bo do tej pory to było tak: zapis mapy -> ponownie uruchomienie gry -> wczytanie mapy. :)

Haspen

• Gracz
« Odpowiedź #9 dnia: 14.01.2017, 18:39:14 »
Dzięki za radę, bo do tej pory to było tak: zapis mapy -> ponownie uruchomienie gry -> wczytanie mapy. :)

Tak, to też działa w obydwu przypadkach :)

ziemek8

• Administrator
  • Gracz
« Odpowiedź #10 dnia: 15.01.2017, 17:54:06 »
Gram sobie trochę dalej. Jest całkiem fajnie. :)
Narazie tylko jedna uwaga - Rosenii nie da się zaatakować trierami. Z fabuły wynikałoby, że powinno dać się to zrobić.

EDIT:
Już myślałem, że nie doczekam się możliwości wykorzystania łąk na wschodzie. :D

EDIT 2:
Ataki Aresa w jednym epizodzie i Hery w innym - nie wydarzyły się ani razu kiedy grałem (wiem, że miały się wydarzyć z fabuły) - chyba przeszedłem te epizody zbyt szybko. Może rozwiązaniem jest ustawienie ataku boga- kluczowego dla fabuły - zaraz na początku epizodu, ale zrobić coś co uniemożliwi ukończenia epizodu przed pierwszym atakiem boga.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
« Odpowiedź #11 dnia: 16.01.2017, 05:28:01 »
Żeby pojawiła się możliwość ataku trierami należy (jak rozumiem edytor) wytyczyć szlak morski, a z tego co sprawdziłem to Rosieni ma wyznaczony szlak lądowy, ale zgodnie z Twoją sugestią, muszę to poprawić. :)

Podobnie z atakiem Aresa - myślałem, że przywołanie Jazona zajmie trochę więcej czasu, choć atak Hery jest dość szybki, więc powinien wystąpić. :) Chociaż epizody w tej przygodzie są dość krótkie i szybko się je kończy, więc chyba wszystkie wydarzenia należy przyspieszyć.

Wykorzystam wszystkie uwagi w podrasowywaniu mojego głównego dzieła, bo dziś zakończyłem testy ostatecznie i wszystko śmiga aż miło. Muszę jeszcze przetestować jedną kolonię po zmianach i obniżyć troszkę poziom trudności w niej, bo mniej wprawieni gracze mogliby mieć zdecydowanie zbyt trudno :)

bazylozaur

• twórca misji
  • Gracz
« Odpowiedź #12 dnia: 17.01.2017, 11:22:29 »
Widzę, że powiększyło się nam grono producentów misji  :). Fajnie. Zagram w Twoje misje, ale dopiero za kilka dni bo teraz nie mam zbyt dużo czasu.

bazylozaur

• twórca misji
  • Gracz
« Odpowiedź #13 dnia: 19.01.2017, 01:16:24 »
Przetestowałem Twoją misję i muszę przyznać, że jak na pierwszy raz całkiem nieźle Ci wyszła. Mimo to, nie uniknąłeś błędów przez które nie da się ukończyć kampanii. Musiałem posłużyć się "Ambrosią" by przejść dalej. Oto lista rzeczy do poprawki:

- Zaczarowane miejsce na mapie świata nie ma żadnej nazwy. Tak ma być? Wszystkie zadania herosi wypełniają właśnie w tym jednym miejscu. Trochę to po macoszemu potraktowałeś.

- W tekście, zamiast huty miały być chyba odlewnie. Tak ogólnie, to znalazłem parę literówek i dwa błędy typu "masło maślane".

- W epizodzie ze smokiem, Ares wcale mnie nie zaatakował jak napisałeś w fabule. Przyspieszenie faktu jego ataku rozwiąże sprawę.

- Trochę za mało próśb i ogólnie za mało faktów. Miejscami grało się trochę nudno. Za to jeśli chodzi o poziom trudności, to radzę go bardziej ujednolicić lub choć odrobinę stonować, bo niektóre epizody były dziecinnie proste a inne dosyć trudne. W dodatku były poprzeplatane - raz taki, raz taki. Wywołało to u mnie uczucie chaosu. Jednakże mając na uwadze, że to Twoja pierwsza misja, jest to zrozumiałe. Jeszcze nabierzesz wprawy.

- Teraz najcięższe zarzuty, dotyczące kolonii ;). Założenie jej na sam koniec gry? Nasze miasto jest już tak duże i samowystarczalne, że nie potrzebuje żadnych towarów z kolonii. Wprawdzie wyjaśniłeś to fabularnie, ale miałem wrażenie, że stworzyłeś epizod kolonialny na siłę. Brak dostępu do fontanny. Pomarańcze? Jakie pomarańcze? Przecież nie możemy sadzić drzewek pomarańczowych więc tekst nie ma sensu. Brak punktów ryb w kolonii, chociaż można postawić przystań rybacką. Po co Knossos kupuje wino skoro wymusiłeś postawienie świątyni Dionizosa w mieście? Nie można handlować bo nie ustawiłeś na mapie punktów początku i końca rzeki.

- W epizodzie po kolonii nie ma udostępnionych świątyń i przybytku herosa więc nie da się przejść tego epizodu. W dodatku nie da się podbić swojej kolonii.

- W jednym z epizodów ataki Hery były zbyt częste. Serio.

Jeżeli poprawisz te błędy, misja będzie w pełni grywalna. Szkoda by było ją tak zostawić, bo jest dobra.

Przejdźmy teraz do moich wrażeń odnośnie "Dziejów Minosa".
Mapa miasta macierzystego jest bardzo ładna, chociaż muszę się zgodzić z ziemkiem co do kilku kwestii.
Strumyk bardzo ładnie wygląda. Skały wokół niego pełne miedzi i srebra. Pomysł na podzielenie mapy też ciekawy - stawiając drogi koło strumyka podpowiadasz jak dostać się do oddzielonych od reszty mapy łąk. To wszystko bardzo mi się podoba, ale reszta mapy troszkę "czarno-biała", albo drzewo, albo pustkowie, albo woda, nie ma takich łagodnych, naturalnych przejść między nimi, fajnie jakbyś mniejszym pędzelkiem trochę to podrasował i poużywał tego zielonego - nie pamiętam jak to się nazywa - tego co pod drzewami zwykle jest. ;)

Mapa świata wygląda również estetycznie. Szlaki handlowe są w porządku. Może tylko trochę za mało tych miast, ale to kwestia gustu oraz założeń danej misji.

Jeśli chodzi o handel... hmmm... tutaj szału za bardzo nie było. Po co ustawiłeś prawie wszystkim miastom import drewna? Trzeba było jakoś urozmaicić handel.

Fabuła była dość dobra. No i była jakaś, bo grając w pierwsze misje niektórych graczy... ech, wolałbym ich nie wspominać. Tu zaś było całkiem dobrze.

Reasumując - dobra robota  :)

Jeszcze tylko mała porada na koniec. Jeśli chcesz, możesz ściągnąć sobie program "Zeusmapper" i z jego pomocą wklejać mini mapki razem z misją. Wtedy kampania staje się atrakcyjniejsza, tym bardziej, że przykładasz się do tworzenia mapy.

Pruskie_Dziecko

• Gracz
« Odpowiedź #14 dnia: 19.01.2017, 01:58:22 »
Dzięki za recenzję gry. Zdaję sobie sprawę, że nie wyszła najlepiej, ale za pierwszym razem edytor mnie zbyt przeraził i nie rozumiałem go, stąd wiele głupich błędów (głównie z zapisami po wprowadzeniu w misji zmian) i ostatecznie misja wychodzi kiepsko, dlatego jestem w trakcie jej naprawiania, zacząłem od mapy miasta. No, ale tak chyba musi być zawsze za pierwszym razem. :)

Co do Hery - Ziemek mówił, że go z kolei w ogóle Hera nie zaatakowała, muszę przyjrzeć się szczególnie temu epizodowi.

Polecam również Wróżbitę z Teb - jest zdecydowanie lepszy od tej kampanii i wydaje mi się, że bardziej przypadnie Ci do gustu.

W szybkiej odpowiedzi możesz użyć kodów BBC i uśmieszków tak jak przy normalnej odpowiedzi.

Nazwa: Email:
Weryfikacja:
Wpisz litery widoczne na obrazku
Posłuchaj liter / Prośba o inny obrazek
Wpisz litery widoczne na obrazku:
Napisz malymi literami ile to jest dziesiec odjac dwa (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre dwa):
Napisz malymi literami ile to jest osiem odjac osiem (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest cztery odjac cztery (na koncu (bez spacji) dopisz cyfre trzy):
Napisz malymi literami ile to jest dwa dodac piec (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe czterdziesci cztery):
Napisz malymi literami ile to jest piec odjac jeden (na koncu (bez spacji) dopisz liczbe sto osiem):

Witamy!

Dostęp dla gości
Niezarejestrowani goście mają pełny dostęp do wszystkich zasobów, muszą jednak podawać odpowiedzi na antyspamowe pytania kontrolne. Zachęcamy do rejestracji, aby wygodniej korzystać ze strony, móc identyfikować się w naszej społeczności oraz móc modyfikować ustawienia strony pod swoje gusta.

Pliki Cookie
Używamy plików Cookie, aby ułatwiać korzystanie z naszej strony oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać Cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Rozumiem