Uszanowanko!
Powróciłem ostatnio do Zeusa (Jak zapewne wszyscy czytający ten wątek...

) i odświeżając sobie informacje z różnych źródeł, zauważyłem, że mimo tylu lat, wciąż pozostają rzeczy, które nie są nigdzie zapisane, a przez to łatwo dostępne.
A jako, że z przyczyn zawodowych nabawiłem się drobnego świra na temat przejrzystej, czytelnej i łatwo dostępnej dokumentacji, postanowiłem założyć ten wątek.
Na wstępie załączam instrukcje, poradniki i plansze pomocnicze dla Zeusa i Posejdona. Nie znalazłem ich nigdzie na stronie, a z uwagi, że polska wersja nie jest sprzedawana cyfrowo, dość ciężko je znaleźć, nie posiadając oryginalnej, płytowej, polskiej wersji gry. Do tego np. w jednym archiwalnym wątku widziałem, że ludzie szukali mapy z w miarę autentycznie umieszczonymi miastami na mapie świata. Taka mapa też znajduje się w paczce. Zawsze to jakaś pomoc przy tworzeniu własnych map, prawda?
Ale wracając do meritum:
Może posiadacie jakąś wiedzę, którą posiedliście przez wiele lat rozgrywki, a której nie znaleźliście na żadnych forum/w poradnikach/instrukcjach ani nawet u Delfickiej Wyroczni? Jeśli tak, podzielcie się nią proszę!
A dla potencjalnych sceptyków (w końcu gra ma tyle lat, że wszystko już o niej pewnie napisano) kilka pytań:
-Ile dokładnie trwa błogosławieństwo bóstw?
-Co dokładnie dają błogosławieństwa? (Na logikę zwiększają produkcję, ale w jakim stopniu?)
-Czy hurtownia i port handlowy mają taką samą szybkość/ładowność?
-Jakie są dokładne zmiany wprowadzane na poszczególnych poziomach trudności? (Na pewno są to zmiany chociażby cen i ilość posiadanej/otrzymywanej od wasali drachmy. Ale ile dokładnie? Czy coś poza tym?)
-Jaki powinien być stosunek budynków produkcji do przemysłu? (Np. na jeden domek plantatorów oliwy powinny przypadać przynajmniej 2 tłocznie. Przy stosunku 1:1 zawsze zostają mi zbędne oliwki. Oczywiście w miarę skalowania te wartości mogą się zacierać)
-Ile drzewek oliwnych/winorośli jest w stanie obsłużyć 1 domek plantatorów?
-Zakładając standardowe ceny i dobry dostęp do surowców, jaki jest najlepszy sposób na zarabianie? (Mnóstwo mennic czy może sprzedaż rzeźb/uzbrojenia? A może jeszcze coś innego?)
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc^^ Zachęcam do zadawania własnych pytań, a jeszcze bardziej, do szukania i udzielania na nie odpowiedzi